Kako želje postaju stvarnost – od ideje do realizacije, primer jednog dobrog biznis plana

Podeli:

Nataša Adamov osmislila je i realizovala biznis ideju i nakon nepunih godinu dana uživa u plodovima svog rada zadovoljno praveći nove planove. Specijalizovala je posao praveći stalke i dekoraciju za torte i kolače otvorivši svoju prodavnicu „N Tools Atelier“ u kojoj je, za sada, jedini zaposleni.

Kako si došla na ideju da se baviš prodajom ukrasnih stalaka za torte i kolače?

“Sve je počelo tako što sam pre nekoliko godina poželela da imam neki svoj posao. Ideja se javila za vreme korone, tada sam imala dovoljno vremena da se bavim istraživanjem tržišta i da osmislim biznis plan. Čula sam za subvencije koje dodeljuje Nacionalna služba za zapošljavanje, prijavila se i započela sa obukama koje su bile obavezne, kako bi se uopšte moglo konkurisati za subvencije. Subvencije sam dobila prošle godine u aprilu, tada je radnja i otvorena. Cela zamisao je bila da ponudim gradu nešto što do sada nismo imali prilike da vidimo i imamo u svom gradu, a to su stalci za torte i kolače, za ketering, za restorane i ceo taj asortiman“.

Sada kada se osvrneš da li je to bio dobar potez?

„Bio je odličan potez“.- zadovoljno i sa osmehom odgovara Nataša.

Da li su u planu neke izmene i kako je do sada tekla prodaja i razvoj posla? Postoji li neki aktuelni asortiman?

„Trenutno su najaktuelniji stalci za slatke stolove i sitna dekoracija koja se koristi prilikom dekorisanja slatkih stolova. A što se tiče proširenja poslovanja, uskoro ističe ugovor sa Nacionalnom službom, koji sam potpisala prilikom dobijanja subvencija, tako da sada imam priliku da poradim na proširenju poslovanja. Moj cilj i zamisao su da se u radnju ubace sve one sitne poslastičarske stvari koje su potrebne prilikom pravljenja slatkiša, slaniša i sve ono što se može iskoristiti za dekoraciju. Naravno, trenutno uoči Uskršnjih praznika aktuelna je tematska dekoracija koju sam ubacila u ponudu jer je potražnja bila velika, tako da je deo asortimana Uskršnji program“.

Kao jedini zaposleni u svojoj firmi, da li ti je teško da sve obavljaš sama ili je to privilegija,
kako sve funkcioniše?

„Ključ je dobra organizacija. Ovde sam svakog dana, radnim danima, sama biram šta će se raditi, sama osmišljavam ideje, sama dolazim do gotovog proizvoda. Ne mogu da kažem da je lako, ali uzimajući u obzir da radim to što volim, da ne osećam pritisak sa drugih strana, već da sam sama svoj šef, zaposleni i sve ostalo, nije teško, stvarno“.

autor teksta Aleksandra Forotičan Rauški

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga