Kako Koko od Gabrijela?

Podeli:

Koko Šanel-žena, majka, kraljica stila!
Međutim njeno ime nit’ je Koko, niti se preziva Šanel.  Rođena je kao Gabrijela davne 1883. godine u francuskom gradiću Somiru.  Poreklom je iz siromašne porodice, rasla je sa još petoro braće i sestara. Kada je imala 11 godina majka joj umire, a oca, uličnog prodavca šešira i dugmadi nikada nisu uspeli da pronađu. Pre smrti majka uspeva je krsti. Međutim tu dolazi do greške, na Gabrijelinu veliku sreću nagluv sveštenik  umesto prezimena Šasnel, upisuje Šanel i time joj osigurava prezime po kojem će kasnije steći svetsku slavu. Posle majčine smrti brigu o njoj preuzima baka, ali ne zadugo. Nemajući novca da je prehrani odvodi je u sirotište gde je jedina nosila drugačiju uniformu kao štićenica države. Mišljenje modnih kritičara je da je zapravo njena želja bila da zbog toga uniformiše ceo svet, da svi nose njenu uniformu. U sirotištu se zadržala 5 godina i naučila je krojački zanat.

Mala Koko, izvor Google

Sa 16 godina odlazi u Pariz, gde ona i sestra pronalaze posao u prodavnici ženskog donjeg rublja i stanuju u stanu iznad.  Bile su fatalne po muškarce koji su ih često izvodili po kabareima. Gabrijela bi se često latila mikrofona i zapevala svoju omiljenu pesmu ’’Ko je video Koko na Trokaderu?’’, po kojoj je i dobila nadimak  Koko. Tada počinje da nastupa po noćnim klubovima kao plesačica i igračica, ali je gostima vremenom počelo da smeta to što nema prevelike glasovne mogućnosti pa su joj preostale dve opcije, da se bavi prostitucijom ili da šije. Kao što svi znamo, izabrala je ovo drugo.

Koko Šanel, izvor Google

Uz pomoć dobro situiranog ljubavnika otvorila je radnju šešira, a 1919. godina bila od krucijalnog značaja za nju. Kejpler, engleski aristokrata, ljubav njenog života čiju je smrt jako teško podnela, uveo ju je u aristokratske krugove, pokazao joj sjaj i glamur i upoznao je sa ljudima koji su je uzdigli. Posle njegove smrti, razočarana i ranjena Koko otrgla se kontroli, ona se okreće brojnim aferama i razvratu. Stiče se utisak da je za nju ljubav bila kobna, te ju je tako sledeća gotovo uništila. U vreme Drugog svetskog rata, zaljubljuje se u nacističkog oficira i njena karijera biva dovedena u pitanje. Francuzi su joj se podsmevali i bojkotovali je jer su smatrali da je špijun koji radi za Nemce. Najveći skandal bilo je  njeno hapšenje, ali nije bila dugo u pritvoru. Kraljica ju je pomilovala zahvaljujući kupcima iz aristokratskih krugova. Otišla je u Švajcarsku u kojoj je boravila 10  godina, zatim se vratila u Francusku ali njeni sunarodnici još uvek nisu bili spremni da joj oproste. Zatim se preselila u Ameriku gde su je dočekali kao kraljicu, Amerikanci su  zaslužni za imperiju Šanela.

Koko Šanel u poznim godinama, izvor Google

Stara i sama, odlučuje da se preseli u Lozanu. Bezobrazno bogata ali nesrećna, teško joj je palo to što je ceo život bila voljena, a sada je osuđena na samoću. Malena, njena nećaka svojevremeno je izjavila da joj je Koko često govorila da je dobro odabrala udavši se i odabravši ljubav i porodicu i da sebi ne može da oprosti osećaj samoće. Jaka žena, koja je ujedinila sve žene sveta malom crnom haljinom koja je nastala jer je ona patila zbog izgubljene ljubavi, umire sama 1971. godine.

Koko Šanel u svojoj maloj crnoj haljini, izvor Google

Koko Šanel- Siroče i najuspešnija žena XX veka, ime koje će odzvanjati vekovima, stil koji je večan.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga