Žiri Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine odlučio: Najbolja predstava „Tri sestre“

Podeli:

Žiri 71. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine jednoglasno je odlučio da se nagrada za najbolju predstavu u celini dodeli drami „Tri sestre“ A. P. Čehova i Kornelije Goli.

Ovu predstavu izvodi Pozorište „Kostolanji Deže“ iz Subotice, a režirao ju je Zoltan Puškaš.
Članovi žirija – dramski pisac Dejan Dukovski (predsednik), rediteljka Mia Knežević i lutkarska glumica i rediteljka Irena Tot, od 4. do 10. aprila u zrenjaninskom Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ ocenjivali su devet predstava u izvođenju šest pozorišta.

Jednoglasno su doneli i odluku da se nagrada za najbolju predstavu za decu u celini dodeli predstavi „Dečak i mesec“ – Željko Hubač (po motivima pripovetke B. Ćopića „Mjesec i njegova baka“), u režiji Vjere Vidov, a u izvođenju Lutkarske scene, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ (Zrenjanin).

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Milanu Neškoviću za predstavu „Kus petlić“ – Aleksandar Popović, Drama na srpskom, Narodno pozorište – Narodnokazalište – Népszínház Subotica.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Minji Peković za ulogu Milje Bušatlije u predstavi „Kus petlić“, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena Dimitriju Diniću za ulogu Pile Kopile Piletićevo u istoj predstavi.

Za najbolju epizodnu ulogu nagrada je pripala Igoru Greksi za ulogu Đakon Avakum u predstavi „Kus petlić“, a za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađena je Kristina Savkov za ulogu u predstavi „Devojčica sa šibicama“ Pozorišta mladih (Novi Sad).

Žiri je odlučio da se nagrada za najbolju scenografiju dodeli Mariji Kalabić za predstavu „Kus petlić“, nagrada za najbolji kostim dodeli Biljani Grgur za kostime u toj predstavi, a nagrada „Tihomir Mačković“ za najbolju kreaciju lutaka Blagovesti Vasilevoj za kreaciju lutaka u predstavi „Dečak i mesec“.

Nagrada za najbolju muziku dodeljena je Ervinu Erešu i Davidu Klemu za muziku u predstavi „Tri sestre“.

Žiri je doneo odluku i da se dodele tri specijalne nagrade – Ansamblu pozorišta Deže Kostolanji i Andrašu Urbanu za pozorišni rad u celosti i društveni podsticaj za razvoj kritičke misli, predstavi „Vitezovi lake male“ za produhovljenu laku zabavu i Veri Hrćan Ostojić za glumačko ostvarenje.

Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov-Vlačić“ za celokupni vizuelni identitet dodeljena je Zoltanu Puškašu za predstavu „Tri sestre“, a nagradu dodeljuje porodica Mirkov na osnovu jednoglasne odluke žirija.

Nagrada mladoj glumici, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija, dodeljuje se Bojani Milovanović i Sonji Isailović u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin“.

Nagrade će biti uručene danas u zrenjaninskom pozorištu „Toša Jovanović“.

Izvor: Beta

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga