Očekujemo žanrovsko – stilski iskorak u odnosu na dominantne repertoarske tokove

Podeli:

Svega nekoliko dana ostalo je do premijere predstave “Slika nepoznatog” rađene po romanu Miodraga Kajteza “Izložba”. Nova predstava nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” i Sterijinog pozorja. Reč je o nastavku dugogodišnje saradnje o kojoj govori direktor Sterijinog pozorja, Miroslav Miki Radonjić.

– Koprodukcija Sterijinog pozorja sa Narodnim pozorištem „Toša Jovanović“, koja se radi po romanu novosadskog književnika Miodraga Kajteza i dramatizaciji Đorđa Milosavljevića, predstavlja nastavak dugogodišnje prakse naše institucije da u saradnji sa pozorištima u Srbiji i regionu promoviše domaće dramsko i književno stvaralaštvo, kao i pozorišnu umetnost u celini. Cilj nam je da se na repertoarima teatarskih kuća nađe što veći broj srpskih autora, jer bez domaćeg pisca ne postoji ni domaće pozorište. Kada je konkretno reč o predstavi „Slika nepoznatog“, mislim da će ona ponuditi žanrovsko-stilski iskorak u odnosu na dominantne repertoarske tokove – smatra Radonjić.

Dodaje i da Sterijino pozorje svojim mnogobrojnim delatnostima radi na razvoju, afirmaciji i promociji savremene srpske dramske književnosti.

– Od 2007. godine redovno raspisujemo Konkurs za najbolju savremenu domaću dramu, a potom pobednički tekst ustupamo pozorištima i obezbeđujemo i finansijsku podršku za scensku realizaciju tog teksta, kao koproducent. Osim toga, sarađujemo sa našim teatrima i kada rade na tekstovima autora iz Srbije koji nisu učestvovali na Konkursu, pogotovo ako pružaju mogućnost drugačijeg, modernog pozorišnog izraza, poetičkih i estetskih preispitivanja i stvaranja neuobičajenih i nekonvencionalnih formi, čime se obogaćaju repertoari pozorišta. Sterijino pozorje ostvaruje plodonosnu saradnju, ne samo sa najvećim pozorištima u Srbiji, kao što su Narodno pozorište u Beogradu ili Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, nego i sa teatarskim kućama u manjim sredinama. Na taj način učestvujemo u procesu decentralizacije kulture i pomažemo da se i u gradovima u unutrašnjosti održi ili podigne umetnički nivo pozorišne produkcije. Zrenjanin ima dugu i uspešnu pozorišnu tradiciju i nadamo se da će ova koprodukcija biti dodatni zamajac u radu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ – rekao je Radonjić na kraju razgovora.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga