Šta vi birate danas? Brancin, skušu, pastrmku ili možda oradu…

Podeli:

Hranljive vrednosti ribe dobro su poznate i nutricionisti preporučuju bar jednom nedeljno da za ručak ili večeru na meniju imamo ribu.

Ukoliko razmišljate šta danas, predlog može biti neka od morskih ili rečnih riba.

Ribarnica Eko fish u ponudi ima veliki izbor sveže pečene ribe koju možete preuzeti odmah i bez čekanja. Nalaze se na adresi Koče Kolarova 34. Možete ih posetiti ili pozvati putem telefona 069 21 11 705

Preporuka su brancin, skuša, pastrmka, orada ili amur. Sve ove vrste ribe možete pronaći svakog dana u Ribarnici Eko fish. Svaka riba ima neku svoju priču i probudiće sva vaša čula.

Brancin spada u najukusnije morske ribe. Pre nešto manje od decenije, pojavio se na meniju u američkim restoranima nakon čega postaje popularan i u Evropi. Sada je u ponudi i u Ribarnici Eko fish u Zrenjaninu. Odlično ide uz krompir salatu i neko lagano vino.

Skuša – spada u najzdravije morske ribe, lagana je i sadrži vitamine, minerale i masti, izuzetno korisne za zdravlje. Tu navodimo mirkonutrijente : gvožđe, vitamin B12 i folate, koji su važni za crvena krvna zrnca i hemoglobin, što znači da, konzumacija ove ribe može pomoći u prevenciji anemije ili borbi protiv nje. U skuši se takođe nalazi vitamin D koji je izuzetno važan za imunitet. Razlog više da bar jednom nedeljno za ručak izaberemo možda baš skušu. Savršeno se uklapa uz neko grilovano ili bareno povrće.

Orada – je riba belog, nežnog i suvog mesa. Ona je tipična mediteranska riba, koja se najviše sreće u Sredozemnom moru, a nešto ređe u Crnom moru. Orada ima srebrno – sivu boju. Naziv orada potiče iz grčkog, jer gotovo sva riba na našem tržištu dolazi sa egejskog primorja. Samo pre dve decenije je orada bila veoma skupa zbog ograničenog lova i pristustva na tržištu. Miris orade nije mnogo jak, što dozvoljava korišćenje raznih začina, lovorov list, biber, limun i ruzmarin.

Beli amur jedan je od najvećih predstavnika porodice šarana. U Srbiju, stigao je iz Rusije a potiče sa reka Amur i Usuri na dalekom istoku. Zbog izuzetno vrednih ekonomskih kvaliteta i brzog tempa rasta beli amur je postepeno raseljen u Ameriku i Evropu. Meso amura je belo i veoma ukusno.

Pastrmka je riba bistrih voda, brzih reka i jezera i spada u grupu najukusnijih evropskih slatkovodnih riba. Meso pastrmke je lako svarljivo i nema mnogo kostiju. Služi se uz zelenu salatu, krompir, grilovano ili bareno povrće. Najukusnije su one koje teže od 250-300 grama.

Koju god ribu da izaberete uživaćete u sjajnom ukusu i mirisu a vino pažljivo birajte, neka bude neko belo i lagano.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga