Sajam domaćih proizvoda u zrenjaninskoj oazi mira

Podeli:

Iako je letnja sezona odavno gotova, Zrenjaninci imaju razloga da se svakog vikenda upute ka omiljenoj destinaciji većine sugrađana. Ušuškano do pogleda, Malo jezero u toku letnje žege okuplja one koji žele da se sklone od sunca i relaksiraju se okruženi prirodom. Ali kraj leta ne znači da nema razloga da se ova lokacija poseti, naročito ako ste ljubitelj tradicionalne srpske kuhinje.

Restoran „Malo jezero“, na Malom jezeru, svakog vikenda organizuje pijacu domaćih proizvoda. Pri poseti tezgica, koje su postavljene u dvorištu restorana, može se videti koliko različitih kultura stanuje u Banatu. Pinđuri, ajvari, džemovi, kolači… Proizvodi koje svi volimo domaćice iz našeg grada spremaju na različite načine. Svaki nosi tajnu svog kraja, a zaista je teško napraviti izbor i odlučiti se samo za jednu teglicu.

Snežana Drašković, jedna od izlagača, u teglice je upakovala ukusue svog rodnog kraja. Osim južnjačkog ajvara, Snežana proizvodi i džem od bundeve. Spoj bundeve sa đumbirom, orahom, naradžom i jabukom ne možemo svrstati u tradicionalne proizvode domaće radinosti, ali interesovanje kupaca nije ništa manje nego za koji stoje na policama svakog špajza.

Svakog vikenda Zrenjaninci mogu pazariti zimnicu, kolače, kiflice, sireve, vino i rakiju. Proizvođači ističu za pravljenje proizvoda koje izlažu i prodaju koriste najkvalitetniju sirovinu. Cene su povoljnije nego u marketima:

  • Ajvar- 750rsd
  • Džem (više vrsta)- 300
  • Salate- 300
  • Med- 700
  • Vino 7dcl- 400din
  • Propolis- 400.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga