Lazar Imre proizveo više od 700 bičeva za manje od 20 godina

Podeli:

Lazar Imre nepunih 20 godina proizvodi bičeve u Mužlji. Do sada je, kako kaže, napravio 700 komada. On proizvodi banatski tip biča i koristi prirodne materijale. Imre čuva ovaj zanat od zaborava, a sve je počelo kao hobi.

Na poziv članova Udruženja negovalaca starih zanata, Imre se upustio u do tada nepoznate vode. Kako i sam ističe, prvih nekoliko bičeva bili su potpuni promašaj, ali praksa je vremenom učinila svoje. Bič može da se plete sa najmanje 4 pletiva, a najviše sa 20, a za proizvodnju jednog komada potrebno je oko nedelju dana. Ipak, i pored uloženog truda i kvalitetnog materijala, ovaj proizvod je teško plasirati na tržištu. Uglavnom se kupuju kao ukras.

Bič ne sme da ima prazan hod, objašnjava naš sagovornik. U svakom momentu on mora da proizvede karakterističan zvuk pucanja, a da bi do toga došlo, bič mora da bude dobro izbalansiran.

Iako zanat proivodnje bičeva ima dugu tradiciju, Lazar govori da nema ljudi koji su zainteresovani za izučavanje ove veštine. Ipak, on ističe da će, ukoliko neko iskaže zainteresovanost, sa velikom radošću preneti svoje znanje.

Zanimljivu priču o proizvođaču bičeva iz Zrenjanina pogledajte u videu ispod.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga