Iz Zrenjaninske Gimnazije u svet

Podeli:

Slađana Kovačević, učenica Zrenjaninske gimnazije iz Banatskog Karađorđeva, ostvarila je svoj san da studira u stranoj zemlji i to baš u onoj prema čijoj kulturi i jeziku je oduvek gajila veliku ljubav.

Na jednom času ruskog jezika profesorka Irina Ubović upoznala je svoje učenike sa programom stipendiranja Ruskog doma iz Beograda. Slađana je odmah znala da je to njen put, što je i potvrdila prilikom jedne posete Moskvi, kada je profesorka Irina povela svoje učenike u rodni grad. Tamo se upoznala sa ruskim programom studiranja. Fascinirao ju je odnos prema stranim studentima i povoljni uslovi fakulteta.

Slađana sada studira inženjerstvo nafte i gasa na Gornjem univerzitetu u Sankt Peterburgu. Uslov za to bio je odličan uspeh u srednjoj školi, na osnovu koga joj je Ruski dom u Beogradu dodelio stipendiju. Troškovi studiranja u celosti su pokriveni, a studenti su korisnici stipendije koja im pristiže svakog meseca. Slađana je trenutno na pripremnoj godini, gde prvenstveno usavršava ruski jezik, ali će morati da položi i četiri stručna predmeta. Nakon toga studije traju još četiri godine. Kaže da joj je profesorka Irina bila velika podrška u ostvarivanju ovoga cilja. Veoma je zadovoljna uslovima studiranja, naglašava da je rad sa stranim studentima na visokom nivou, a studentski dom pruža odlične uslove za život.

Slobodno vreme provodi tako što upoznaje grad koji itekako ima šta da ponudi. Neretko se dešava da se okupe srpski studenti sa raznih fakulteta, organizuju se i žurke, koje se među našim studentima zovu ,,srpske žurke“. Slađana tada ima osećaj da se na nekoliko sati vratila u Srbiju. Tako se, kako kaže, leči od nostalgije. Život u studentskom domu izuzetno je zanimljiv, jer se u njemu upoznaju studenti iz različitih krajeva sveta. Slađana je stekla prijatelje iz Kurdistana, Mongolije, Izraela i Turske. Polako se upoznaje sa njihovom kulturom.

Ako ikada razočarani pomislite da obrazovanje nije važno, setite se ovakvih primera. Pokažite svojoj deci da se trud isplati i da je učenje najlepši način sazrevanja. Zvona i praporci su ipak daleko ispod knjige.

 

Autor:Ana Marinkov

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga