Gradonačelnik primio učesnika četiri Zimske paraolimpijade u skijanju

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura primio je danas paraolimpijca u skijanju Jasmina Bambura, čiji su sportska karijera i život išli krajnje specifičnim tokom. Rođen i odrastao u Zrenjaninu, uspešno je trenirao rukomet i stigao do prvog tima “Proletera”. Ukazala mu se prilika za nastavak školovanja i bavljenje sportom u Americi,gde je doživeo tešku saobraćajnu nesreću, nakon koje je ostao invalid i počeo da trenira skijanje.


Bio je jedini takmičar koji je predstavljao Srbiju na Zimskoj paraolimpijadi 2010. godine u Vankuveru, gde je nosio i zastavu naše zemlje. Stao je tako, uz Branislava Simića, Dejana Bodirogu i Vladimira Grbića, među zrenjaninske sportiste koji su na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama nosili zastavu Srbije.
Potom je, zbog finansijske situacije, skupih treninga i priprema i nedovoljno razvijenog paraolimpijskog zimskog sporta u našoj zemlji, u dogovoru s Paraolimpijskim savezom Srbije, odlučio da nastavi da se takmiči za Sjedinjene Američke Države, gde i danas živi.

Za američku reprezentaciju nastupio je na Zimskim paraolimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju i osvojio deveto mesto, i u Pjongjangu 2018. godine, gde je bio dvanaesti. Boravak u rodnom gradu, koji posećuje bar jednom godišnje, iskoristio je i da najavi četvrti paraolimpijski nastup, februara naredne godine u Pekingu. Nije nikada prekidao veze sa Srbijom i našim savezom, slao je opremu i skije za paraolimpijce naše zemlje, organizovao takmičenje invalida na Staroj Planini.


Uručujući mu simboličan pasoš “Evropskog grada sporta”, gradonačelnik Salapura istakao je da je, zahvaljujući Jasminu Bamburu, Srbija imala predstavnika na Zimskim paraolimpijskim igrama u Vankuveru, što je bila čast ne samo za našu zemlju, već i za naš grad.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga