Danas je Svetski dan Crvenog krsta!

Podeli:

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2018. godini, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je:  Svuda za svakog”

Cilj je da se proširi znanje javnosti o Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pokazujući različitost aktivnosti Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, na način koji može da promeni tradicionalno viđenje Pokreta.

Ove godine koristiće se jednostavan poziv za akciju i deliti jedan od najupečatljivijih simbola – osmeh, kao univerzalni znak sreće i zadovoljstva. Za volontera to znači dobro ispunjeni zadatak. Za osobu pogođenu nesrećom znači da je neko spreman i voljan da pomogne.

Crveni krst Zrenjanin će tokom Nedelje Crvenog krsta realizovati sledeće aktivnosti:

Dana 8. maja Crveni krst Zrenjanin će organizovati predstavljanje aktivnosti Crvenog krsta u centru grada i tom prilikom predstaviti program aktivnosti Crvenog krsta Zrenjanin u „Nedelji Crvenog krsta“.

Članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin će oformiti informativni punkt u ul. Kralja Aleksandra Prvog Krađorđević (ispred bivše Robne kuće) i u vremenu od 13 do 15 časova  informisati sugrađane o radu i aktivnostima mladih u Organizaciji. Podeliće edukativni materijal, liflete i brošure izrađene od strane Crvenog krsta prilikom realizacije raznih kalendarskih i tradicionalnih aktivnosti.

Osim informisanja i prezentacije aktivnosti Crvenog krsta cilj je i afirmisanje Organizacije i motivisanje posebno mladih ljudi na uzimanje učešća u aktivnostima Organizacije. Od posebnog značaja su novi mladi volonteri koji se Organizaciji priključuju nakon ovakvih akcija. Članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin će potencijalnim volonterima ponuditi Upitnik za volontere.

Tradicionalnom akcijom „Paket za novorođenu bebu“ Crveni krst će i ove godine pokušati da podseti na problem niskog nataliteta. Porodicama čije bebe budu rođene tokom Nedelje Crvenog krsta na porođajnom odeljenju Opšte bolnice Đorđe Joanović u Zrenjaninu biće uručeni bebi paketi. Porodilište zrenjaninske bolnice će posetiti predsednica Crvenog krsta Zrenjanin dr Sonja Kapeler Puškarić sa volonterima na Svetski dan Crvenog krsta – 8. maja u 12 časova.

Dana 8. maja u vremenu od 13 do 15 časova na Trgu Slobode će biti organizovana promocija programa ,,Sigurnije škole, otpornije zajednice“.

Dana 9. maja u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin će deci korisnicima programa ,,Narodna kuhinja“ uz podelu toplog obroka biti uručene igračke i knjige koje su za njih prikupljene u organizovanoj akciji Crvenog krsta Zrenjanin i osnovnih škola na teritoriji Grada Zrenjanina.

Dana 9. maja će biti organizovana poseta Okružnom zatvoru Zrenjanin i uručivanje pomoći u vidu polovne odeće i posteljine licima koja se nalaze na služenju kazne zatvora.

U prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin će 9. maja biti održano predavanje na temu difuzije – širenja znanja o Crvenom krstu za učenike viših razreda osnovnih i srednjih škola.

U prostorijema Crvenog krsta Zrenjanin dana 10. maja biće upriličeno okupljanje i druženje volontera uz prigodan program u cilju međusobne razmene iskustava, davanja predloga i ideja za bolje funkcionisanje organizacije ali i radi izražavanja zahvalnosti za njihov dosadašnji rad.

Dana 10. maja u prostorijama KC Zrenjanin u saradnji sa Rotarakt klubom Zrenjanin biće održana Tribina o vršnjačkom nasilju za učenike osnovnoškolskog uzrasta. Predavač će biti volonter Crvenog krsta Zrenjanin, vršnjački edukator u programu ,,Promocije humanih vrednosti“.

Dana 11. maja Crveni krst Zrenjanin će obeležiti Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi organizovanjem akcije dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin (Velika sala) uručivanje priznanja za prvi put datu krv. Nakon realizovanog likovno literarnog Konkursa „Krv život znači“, biće proglašeni najbolji radovi i rezultati će tokom Nedelje Crvenog krsta biti dostavljeni školama. Pobednicima će biti uručene nagrade na svečanosti obeležavanja 14. juna – Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Dana 11. maja (Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi) u Zrenjaninskim srednjim školama će biti održana predavanja na temu dobrovoljnog davalašta krvi.

Dana 11. maja će biti organizovan drugi deo lokalne obuke u okviru programa ,,Sigurnije škole, otpornije zajednice“ za mlade volontere.

U okviru programa „Briga o starijima“ tokom Nedelje Crvenog krsta će biti organizovani obilasci korisnika, naših starijih sugrađana. Osnovnim organizacijama Crvenog krsta će biti uručen potrošni materijal za organizovanje akcija merenja šećera u krvi.

Tročlana ekipa Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin će dana 12. maja učestvovati na takmičenju „Raid Cross“ koje će u organizaciji Crvenog krsta Vojvodine biti održano u Bačkom Monoštoru.

U prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin će 12. maja biti održano predavanje na temu difuzije – širenja znanja o Crvenom krstu za članove Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin.

Dana 12. maja u večernjim časovima će biti organizovano okupljanje i druženje mladih volontera Crvenog krsta Zrenjanin.

Predstavnik Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin će učestvovati u radu sednice Skupštine OTJ Gradske organizacije Crvenog krsta Novog Sada (11.- 13. maj).

Dana 13. maja biće realizovano Gradsko takmičenje ekipa u pružanju prve pomoći i RPPO u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin i u Plankovoj bašti. Pored ekipa zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola, na takmičenju će se predstaviti i ekipe prve pomoći iz Crvenog krsta Arada i Bekeščabe.

U Maloj sali Crvenog krsta Zrenjanin će 13. maja biti organizovan sastanak sa porodicama nestalih lica i podnosilaca zahteva, u vezi sa razmenom iskustava i dobijanje informacija iz mandata Službe traženja.

Dana 14. maja u Crvenom krstu Zrenjanin će biti izvedene pozorišne predstave na temu „Promocija humanih vrednosti“ koje su predstavljale Crveni krst Zrenjanin i Crveni krst Novog Sada na Pozorišnom festivalu PHV predstava u Zrenjaninu (28.-30. mart). Predstave će uz promociju Programa biti izvedene za decu zrenjaninskih osnovnih škola.

Dana 14. maja u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin (Velika sala) za učenike osnovnih i srednjih škola će biti organizovano takmičenje ,,Šta znaš o Crvenom krstu“.

Korisnicima programa „Narodna kuhinja“ 14. maja će biti uručena odeća – donacija kompanije ,,Takko fashion“.

Dana 15. maja biće upriličen susret volontera, jednodnevni izlet u Beograd uz posetu Crvenom krstu Srbije i obilazak Bojčinske šume, za pedeset starijih volontera Crvenog krsta Zrenjanin.

Članovi Omladinske terenske jedinice će tokom nedelje Crvenog krsta prezentovati aktivnosti mladih (zdrava ishrana, prevencija trgovine ljudima i promocija humanih vrednosti) u Osnovnim školama na teritoriji grada Zrenjanina.

Foto: Crveni krst Zrenjanin

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga