Crveni krst Zrenjanin realizuje projekat „Sigurnije škole, otpornije zajednice“

Podeli:

Od aprila 2018. godine Crveni krst Zrenjanin započeo je realizaciju projekta „Sigurnije škole, otpornije zajednice“ sa OŠ „Petar Petrović Njegoš“. U okviru programa Crvenog krsta Srbije „Smanjenje rizika i posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti“, Crveni krst Zrenjanin je 30.05.2018. godine za 1198 učenika OŠ „Petar Petrović Njegoš“ održao plenarno predavanje sa temom „Poziv hitnim službama, porodični plan evakuacije i komunikacije“. Predavanje je sprovedeno u okviru projekta „Sigurnije škole, otpornije zajednice“.

U subotu, 9. juna Crveni krst Zrenjanin i OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u saradnji sa Vatrogasno spasilačkim bataljonom u Zrenjaninu planiraju vežbu evakuacije učenika u slučaju požara, i pružanje prve pomoći povređenim učenicima, sa početkom u 9 časova.

U okviru vežbe planirano je da nastavnici sa učenicima na zvuk zvona organizovano u koloni po dvoje izlaze iz učioniceu hodnik do dežurnog nastavnika kod stepenica koji ih usmerava do izlaza.

Nakon izvršene evakuacije, čije je planirano trajanje 5-6 minuta, stiže vatrogasno vozilo koje se zaustavlja ispred glavnog ulaza škole. Vatrogasci ulaze u zgradu škole i evakuišu dva povređena učenika koji usled povreda nisu mogli samostalno da napuste zgradu. Po završetku prve evakuacije i ulasku učenika druge smene u učionice biće odrađena i druga vežba evakuacije (oko 9,30 časova).

Učenici koji su do tog momenta napustili školu postrojavaju se po odeljenjima i posmatraju demonstraciju ekipe prve pomoći Crvenog krsta Zrenjanin koja od vatrogasaca preuzima povređene učenike i ukazuje im mere prve pomoći.

Foto: Crveni krst Zrenjanin

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga