„Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ u Vojvoda Stepi

Podeli:

Dani Svetog Vasilija Ostroškog u Vojvoda Stepi održavaju se i ove godine 12 i 13 maja.

Crkvena slava u Vojvoda Stepi pod nazivom „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ pod pokroviteljstvom Opštine Nova Crnja i Turističke organizacije Opštine Nova Crnja okupiće i ove godine veliki broj izvođača i posetilaca što nam je potvrdio i Nikola Tolčin, direktor Turističke organizacije.

– Napravili smo jednu lepu manifestaciju, koja je zapravo crkvena slava ovog naseljenog mesta, Sveti Vasilije Ostroški. Dvanaestog maja nam zapravo počinje manifestacija i potrajaće u četvrtak i petak 12. i 13. maja. Pripremili smo bogati i šaren program, otprilike za svakoga ponešto. Za naše najmlađe sugrađane i one starije imaćemo koncert na otvorenom, imaćemo dečiji program u vidu različitih predstava, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, dečije takmičenje u pecanju i slično. Mnogo razloga da dođete – napominje Tolčin.

Vojvoda Stepa je naselje u Srbiji u opštini Nova Crnja u Srednjobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1.374 stanovnika. Najveći veleposed u Banatu bio je Andrije i Aleksandra Čekonića od 35.000 katastarskih jutara zemljišta. Na njemu su formirana najbrojnija kolonistička sela: Vojvoda Stepa, Banatsko Кarađorđevo, Aleksandrovo. Prvobitno ime sela je bilo „Leonovac“, po sinu grofa Čekonjića na čijem je posedu osnovano selo. Stanovnici su odlučili da selu daju ime po svom komandantu, vojvodi Stepi Stepanoviću. Vojvoda Stepa je naseljena 1923. godine, kolonizacijom iz raznih delova Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (Hercegovine, Crne Gore, Like i Bosne), a takođe i dolaskom srpskih optanata iz Mađarske (Batanja) i Rumunije.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga