Milanovo hodočašče po Italiji

Podeli:

Potpuno neplanirano, kako već  to ide uz njegov temperament, naš kolega Milan Đ. Stupar krenuo je na  putovanje po Italiji, koja ga je privukla zbog bogate istorije i kulture. Trst i Padova, kao gradovi hrišćanstva, bili su mu naročito primamljivi i zbog njih za njega ovo putovanje predstavlja jednu vrstu hodočašća. Crkva posvećena Svetom Spiridonu Čudotvorcu, crkve San Žulijana i Svetog Marka na njega su ostavile poseban utisak. Neizostavna je, naravno, crkva Santa Maria Della Salute, posebna zbog svoje lepote koja se dugo, dugo pamti.

Kad odete u Italiju, ne možete zaobići Veronu, grad romantike, grad Romea i Julije u kome ćete još više uživati ako ste zaljubljeni, ni po mnogo čemu poznatu Veneciju. Tako je Milan, vrativši se zadovoljan i veseo, sa nama podelio svoje doživljaje sa putovanja i mi smo morali da ih zabeležimo.

Čini se da mu se najviše dopao način života i mentalitet Italijana. “Italijani su ljudi koji žive bez žurbe i stresa. Kod njih je sve bez tenzije. Dan im počne uz jutarnju kafu i kroasan, a onda se lagano šetaju i posete pijace pune domaće hrane, koje su kod njih deo tradicije.”

Pitali smo ga šta se to viđa po ulicama gradova koje je obišao, a on nam je preneo jednu živopisnu sliku. “Vespe i bicikli voze se na sve strane, a primorska klima daje jedan poseban šmek, pa prosto imaš utisak da svako oblikuje svoj deo dana i život kako on hoće. Ulice su im fenomenalne! U njih su utkani vekovi kulture i tradicije. One su čiste i sređene, pojedine su gotovo iste kao pre više stotina godina, očuvane su u stilu u kom su izgrađene. Mirisi koji se šire iz kafeterija, pekara i butika daju jednu posebnu notu topline i neke porodične atmosfere. Tamo ti sve privlači pažnju, od prolaznika koji su svi stilizovani, i zaista drukčije odeveni, preko ulica, i trgova koji su besprekorno čisti, do uličnih animatora, kako onih predviđenih za decu, i gondolijera koji su za one malo starije i zaljubljene, “ uzbuđeno priča Stupar.

U svemu tome postoji i jedna mana. Cene su pristupačne Italijanima, ali za naš standard su visoke. Ako želite npr. sendvič  uz neko piće u prosečnom restoranu trebalo bi da izdvojite oko deset evra, dok bi na nekom od trgova suma bila i veća. Ipak, ako volite da trošite novac na garderobu, možete odahnuti, jer su cene u skladu sa robnim markama, pa će svaki kupac naći svoju robu.

Ako ste patriota, onda je Venecija pravo mesto za vas. Priča o izgradnji Venecije liči na bajku. Drveće posečeno po Velebitu dopremljeno je u Veneciju i postavljeno u more kao temelj za izgradnju trgova, crkava i mnogih drugih zdanja. ,,Raška ulica u sred Venecije, čuvena Ana Dandolo i Stefan Prvovenčani dovoljan su razlog da Veneciju doživimo kao deo naše teritorije pozajmljene italijanskom moru i njegovim stanovnicima, a koračajući po njenim pločnicima osećamo se kao svoj na svome”,prenosi nam utiske Milan.

Najjači utisak čoveku koji je ljubitelj prirode ostavilo je, naravno  more u odmaralištu Lido di Jesolo, velika peščana plaža, šum morskih talasa i galebovi.

Završavajući svoj putopis, Milan nam kaže: “Tamo ne možeš da dangubiš, pa makar sedeo ceo dan. Ono što te okružuje i što vidiš, oplemenjuje dušu, odmara oči, puni srce I sve nekako odiše vedrinom I ljubavlju. “

Milan kaže da bi ovo putovanje svakako ponovio, a i nas je ubedio da otputujemo u Italiju, makar zbog toga da doživimo renesansu i barok u pravom smislu. Anegdote sa putovanja nije želeo da nam priča, a pošto ga poznajemo, verujemo da ih ima bezbroj. A na kraju našeg razgovora ostavio je poruku: ,,Želeo bih da se zahvalim agenciji Travelland, hotelu Anny, Lido Di Jesolo, divnoj ekipi sa kojom sam putovao, Narodnoj biblioteci Đura Jakšić iz Srpske Crnje, kao i Anici Garić, pa do sledeceg putovanja, adio!“

Autor:Ana Marinkov

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga