Keramičarske radionice- kreativna relaksacija

Podeli:

Radionice keramike, kao vid umetničkog stvaralaštva za sve kojima je potrebno da se kreativno izraze, u Zrenjaninu vodi Jovana Solomun, akademska umetnica. Na radionicama se prave pretežno upotrebni predmeti, kao što su tanjiri, vaze, šolje, činije, može se pronaći i poneka skulptura i dekorativni predmet.
Jovana Solomun je započela svoj rad kao predavač u Domu učenika, gde je tokom rada sa srednjoškolcima brzo primetila kakvi su benefiti rada sa glinom, kako u kreativnom ispoljavanju tako i u smislu opuštanja i svojevrsne relaksacije.


Na radionicama, koje se održavaju u ateljeu „Luča“, polaznici se upoznaju sa različitim tehnikama izrade predmeta od gline, svaki polaznik ima potpunu slobodu kada je u pitanju izražavanje kreativnog potencijala. Kroz edukaciju, koja obuhvata teoriju i praktičan rad, prolaze kroz čitav proces od ideje do finalnog proizvoda. Iako su predmeti koji se izrađuju pretežno upotrebnog karaktera, svaki predstavlja i malo umetničko delo, kaže Jovana.

Izazovi sa kojima se ljubitelji gline suočavaju tiču se točka, verovatno glavnog ”krivca“ zbog kojih mnogi dođu na radionicu, ali isto tako mnoge upravo ON i demotiviše. Savladati točak zapravo nije lako, kako to može da izgleda kada se posmatra neko ko se time već  iskusno bavi. Međutim, treba napomenuti da je svakako savladivo i da naravno, upornost  igra, ako ne presudnu onda veliku ulogu, tvrdi Jovana.

Jovana Solomun je rođena 1990. u Zrenjaninu. Srednju školu za dizajn završila je u Novom Sadu, gde se i razvila ljubav prema keramici i želja da se dalje usavršava u oblasti primenjenih umetnosti. Osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti završila je u Beogradu,  na Odseku za keramiku.

U ateljeu „Luča” drži radionice keramike na koje je najviše ponosna. Iskustvo u radu sa decom i odraslima je dragoceno, ispunjava me kada nesebično delim svoja znanja sa njima, kaže Jovana.

O tome kako izgleda atelje u kom se radionice održavaju, kao i deo atmosfere sa radionice, pogledajte u ponedeljak u emisiji „Dan” televizije Santos koja se emituje od 19 časova.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga