Zaraza na prvu strelu – Snežana Rackov niže uspehe iako joj je prijateljsko okruženje u klubu najdraže

Podeli:

Streličarski klub SKIZ iz Zrenjanina nastupio je na 3D turniru pod nazivom „IV Gusarski kup – I deo“, koji je  održan kraj jezera Trešnja, u organizaciji streličarskog kluba Panonski gusari.
Snežana Rackov osvojila je zlato, kao i njena koleginica Natalija Birdić, a Zrenjaninac Zoran Tapavički osvojio je bronzu.

Snežana se streličarsvom bavi relativno kratko, ali ona, luk i strela pronašli su se i prepoznali, čini se da je ova ljubav uzajamna. To pokazuju i uspesi na takmičenjima, nedavni uspeh potvrdio je preciznost ruke ove Zrenjaninke.

Koliko dugo se baviš streličarstvom i kako si se zainteresovala za to?

„Moj prvi susret sa streličarstvom je bio juna prošle godine kada sam  učestvovala na takmičenju u Kraljevu kao asistent Slavoljuba Epifanića. On je jedan od osnivača SKIZa i predsednik kluba. Tada o ovom sportu nisam znala ništa. To je bilo target takmičenje parastreličara i njihovih prijatelja i gostiju turnira. Bio je to prelep dan i sjajno druženje. Potom sam pratila Zorana Tapavičkog i Radmilu Joka na 3D turniru na Jazku, kao publika. Predivna šetnja kroz šumu u sjajnom društvu gde se svi dobro zabavljaju dok rešavaju izazove na 24 postavljene mete, bio je provod kakav sam oduvek želela. Tog dana sam odlučila da ću sledeći put ići kao takmičar. Prvi trening na kome sam probala luk i strelu bio je u septembru prošle godine. Prvo takmičenje mi je bio 3D indor turnir u Crvenki krajem prošle godine“.


Kako izgledaju pripreme za takmičenje i šta je to 3D turnir?

„Prostor u kome SKIZ vežba nalazi se na krovu zrenjaninskog bazena. Prostor pruža mogućnost da se vežba target gađanje. Pripreme za 3D turnir praktično nemamo, jer u klubu ne postoji ni jedna 3D meta, niti teren na kome bi se moglo vežbati. Mi se često šalimo da su nam turniri na koje idemo zapravo treninzi. 3D takmičenja u streličarstvu se sastoje od gađanja u 24 mete koje su postavljene na različitim daljinama i pod različitim uglovima. Težina terena diktira i složenost takmičenja, ali bitnu ulogu imaju i vremenski uslovi. Na primer, na turniru u Valjevu borili smo se i sa hladnoćom i blatom u januaru mesecu. Uslovi su bukvalno kao da ste u lovu u šumi. Na svakoj meti se gađa sa dve strele i sabira se rezultat. Takmičenje traje nekoliko sati i sve vreme vam koncentracija mora biti velika. Mete su u obliku životinja u realnim veličinama. Od veverice i zeca, do vuka i medveda“.

Šta je za tebe najlepše u ovom sportu?

„Najlepši deo u svemu je druženje. Ja sam učila gađanje od Zorana, koji je jedini u SKIZu takmičar u ”kompaund hunter“ stilu. To je složeni luk koji zahteva ne samo veštinu gađanja, već i znanje u vezi podešavanja oružja i odabira i pripreme alata. On je, pak, učio od svojih prijatelja, koji se bave streličarstvom godinama. Ali, zapravo nikada nismo imali profesionalnog trenera. Na turnirima se grade prijateljstva i u ovom sportu su svi uvek raspoloženi da vam prenesu svoja iskustva i znanja“.

Da li bi stara ti mogla da vidiš sebe u streličarstvu?

„Do pre 6 meseci nisam mogla ni da pretpostavim da ću se baviti ovim sportom jer nisam ni imala prilike da „probam“ luk i strelu. Tačno je ono što su mi rekli – ovaj sport je zarazan na prvu strelu“.

Kakvi su planovi za naredni period?

„Idem na turnire, treniram, zabavljam se. Ovaj sport nema vremenskih ograničenja i nikada nije kasno da se njime bavite. Jedan od najvećih planova je turnir koji organizuje SKIZ 21. maja na zrenjaninskom bazenu. To je parastreličarski turnir na kome će učestvovati i streličari koji su gosti turnira. Pozivam sve sugrađane koje je ovaj sport ikada zainteresovao da dođu i uživo vide kako izgleda jedno metno takmičenje. Biće takmičara iz cele Srbije i to u različitim stilovima, pa je to i prilika da se vide sva oružja koja su prisutna na takmičenjima. Ovo je prvi streličarski turnir koji je u našem gradu organizovan. SKIZ je jedini streličarski klub u Zrenjaninu“. – kaže Snežana Rackov, a nama ostaje da se 21. maja pojavimo na ovom takmičenju i mozda se i sami dohvatimo luka i strele, zvuči veoma primamljivo.

autor teksta Aleksandra Forotičan Rauški

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga