Otvorena izložba „Prostranstvo plavetnila” Ane Milosavljević

Podeli:

U Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja) juče je svečano otvorena izložba slika pod nazivom „Prostranstvo plavetnila“, akademske umetnice Ane Milosavljević, i trajaće do 30. oktobra. Radno vreme galerije je od 17h do 19h.


Radovi koji su zastupljeni na izložbi su deo novog ciklusa “La liberta” na kome radi poslednjih par godina, a naziv same izložbe je “Prostranstvo plavetnila”. Novi ciklus radova je usko povezan sa urbanim sadržajima i temom “Grada” koji je radila ranije, ali takođe je inspirisan i morskim dnom, životom morske flore i faune, kao i lepotom kolorita morskog dna. Kombinacijom ova dva sadržaja njeni radovi su često igra elemenata vezanih i za vodu i za kopno.


“Kako je morsko dno za čoveka još uvek misteriozno i nedokučivo, pokušavam da kroz igru kolorita i raznih likovnih elemenata dočaram moje viđenje jednog morskog pejzaža. Iako je moj prethodni ciklus bio vezan za temu “Grada”, čak u ovom morskom pejsažu postoji veza sa urbanim, gde se pojavljuju crtice ili kvadratići, čak i tekst…koji mogu asocirati na svetlucavo jato riba ali takođe i na gradske prozore, lelujanje biljaka na vetru…“


“Kao varijacije na temu, gde ja kao umetnik pokušavam da kroz različite kolorističe varijante predstavim podvodni svet, koji je inspirativan ne samo za umetnika već i za posmatrača. Na mojim crtežima i slikama često se pojavljuje jato riba ili meduza, koje su apstrahovane i gde možda metaforički i simbolično sugerišu na užurbani život čoveka. Sam format crteža – minijatura, možda još više nego veliko platno upućuje na lepotu jednog velikog prostranstva, prikazan u malom”, rekla je autorka o svojoj izložbi.

Ana Milosavljević je rođena 1979. godine. Završila je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, potom osnovne i magistarske studije grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Zvonka Tilića. Član je ULUS-a, od 2006., a u statusu samostalnog umetnika od 2009. godine. Član je Nadzornog odbora u ULUS-u od 2019. do 2021. Priredila je dvadeset samostalnih i učestvovala na preko 180 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nacionalnih i internacionalnih nagrada i diploma za grafiku. Učesnik je na mnogim projektima, javnim tribinama, predavanjima, performansima, likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu, član žirija za dodelu nagrade XV Bienala studentske grafike Srbije, član žirija za dodelu nagrade „Zlatna igla za 2022. godinu“ . Radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga