Зграда Гранд хотела ,,Војводина”

Podeli:

Зграда је подигнута 1886. године према плановима градског инжењера Ференц Пелцла на месту мале гостионице. Тада се хотел звао „Рожа“, по власнику Фрањи Рожа, а 1921. године хотел је преузео Јеврејин Давид Кон и назвао га Гранд-хотел ,,Војводина“.


У том периоду хотел бива проширен и модернизован по највишим светским стандардима. Давид Кон је „Војводини“ дао ново лице- у собама спровео текућу хладну и топлу воду и централно грејање, преуредио кафану, подрум претворио у локал за чајанке и мање приредбе, подигао велику салу за представе и кинематограф, а уз њега и трпезарију, а на уличној фасади уместо прозора, сада се налазе пространи излози. Двориште ка Бегеју уредио је дугачком салетлом и парком за летњу сезону. Након реновирања хотел је имао 30 соба и 40 кревета. Тадашња штампа писала је да је Гранд хотел „Војводина“ најмодернији хотел у граду и ширем простору Војводине.

Следећа велика адаптација догодила се у 1968. године када су срушена дворишна крила зграде, а унутрашњост објекта је још једном потпуно промењена и модернизована. Ипак, фасада је сачувана у скоро аутентичном изгледу.

Конзерваторско-рестаураторски радови обављени су 2003. године по пројекту који је урадио Покрајински завод за заштиту споменика културе Нови Сад, и 2012. године под надзором Завода за заштиту споменика културе Зрењанин.

Данас се у приземљу неадашњег Гранд хотела налази Комерцијална банка која редовно одржава зграду, док је већи део спрата без намене у власништву хотела ,,Војводина”.

Извор: http://www.zrenjaninheritage.com/

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga