Палата финансија (Народни музеј)

Podeli:

Низ велелепних грађевина у центру града започиње зградом Народног музеја, а првобитна намена овог објекта није имала никаквих додирних тачака са данашњом. Наиме, 1893. по пројекту пештанског архитекте Иштвана Киша започета је градња Палате финансија.

фото: www.zrenjaninheritage.com

Фронтални део Палате окренут је ка тадашњем Тргу Франца Јозефа ( данашњи Трг Слободе), што је допринело изгледу јужне стране главног градског трга, док је својом дужом споредном фасадом, оном у Суботићевој улици, заједно са двема школским зградама наспрам ње, заокружила један од ликовно и историјски највреднијих градских амбијемната. Основа грађевине је неправилног ћириличног слова П, а иза објекта се налази двориште, односно атријум, који се данас користи за разне културно-уметничке манифестације.

фото: www.zrenjaninheritage.com/


Велику штету зграда Народног музеја претрпела је након невремена које је погодило Зрењанин 2003. године. Приликом снажних удрара ветрова и града, оштећени су прозори и кров, па су хитно предузети поступци за заштиту музејских предмета. Изведени су обимни рестаураторски радови на обнови крова, фасаде и оштећених скулптура. Тада је урађена и ревитализација приземног дела музеја, када је тај простор претворен у атрактиван и савремен изложбени салон. Том приликом урађени су нови дрвени портали по узору на оригиналне, по мерама Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Новог Сада.


Извор: www.zrenjaninheritage.com

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga