Народно позориште ,,Тоша Јовановић”- Најстарије позориште у земљи

Podeli:

Зрењанинско Народно позориште ,,Тоша Јовановић” најстарије је позориште у земљи са очуваном барокном салом. Не зна се поуздано када је подигнута зграда у којој се данас налази позориште, али се сматра да је то било 1835. године, мада је извођење представа забележено у граду и раније.

Изглед театра у 19. веку- http://www.zrenjaninheritage.com/


Постоје претпоставке да је здање у ком је позоришна дворана, уствари стари Градски житни магацин који датира још из 18. века. Међутим ова претпоставка није утемељена и ако о томе постоје писани извори. Такође, постоји варошка легенда да је позориште подигнуто као својеврсни симбол љубави између пештанског грофа и великобечкеречке глумице.


Од изградње до данас на здању позоришта је вршено неколико адаптација и реконструкција.
Прва забележена реконструкција изведена је 1884. године по пројекту градског инжењера Ференца Пелцла. Према писању новина, 1882. године је у згради избио пожар у коме је значајно оштећена позоришна сала. Након две године завршени су радови на реконструкцији сале приликом којих је она надзидана, бина подигнута и ојачана, а испод сцене је оформљен простор за оркестар. Последња реконструкција тицала се реконструкције крова и кровне конструкције, а радови су завршени почетком 2021. године.

Зграда позоришта почетком 20.века; http://www.zrenjaninheritage.com/


О лепоти позоришне сале и њеној савршеној акустичности говори у прилог и чињеница да су по узору на зрењанински театар грађена још два велика позоришта у Србији- Народно позориште у Београду и Народно позориште у Сомбору.

Позоришна зграда 50-их година 20. века; http://www.zrenjaninheritage.com/


Ове године наше позориште обележило је 50 година активног рада луткарске и 60 година рада драмске сцене, а тим поводом су појединим члановима позоришног колектива уручена признања „Тоша Јовановић“.

Као и Градска кућа, односно Жупанијска палата, тако и Народно позориште од оснивања није мењало своју намену.


Извор: http://www.zrenjaninheritage.com

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga