Документарни филм „Олимпијац са Бегеја“

Podeli:

Документарни филм „Олимпијац са Бегеја“, посвећен је прослављеном зрењанинском спортисти, веслачу века у Србији, освајачу две олимпијске и једне светске медаље Милораду Станулову, премијерно је приказан у петак, 5. новембра, у Културном центру у Зрењанину, и баш на дан када је пре 43 године на Новом Зеланду освојио бронзану медаљу на светском првенству.

Зрењанин, Европски град спорта 2021. године, овим спортско-документарним филмом, чија је ауторка такође Зрењанинка Стојанка Лекић, представља јавности још један вредан пројекат усмерен ка неговању културе спортског сећања, богате традиције и високих спортских домета Зрењанинаца на најважнијим светским надметањима.

Милорад Станулов, освојио је бронзану медаљу на светском првенству у Новом Зеланду. То је била једна у низу медаља уз које су одрастале генерације Зрењанинаца и које су прослављале наше спортисте, а о њима су слушали и знали и они који нису били блиски спорту. Он је направио спортски резулат који у нашој земљи нико није поновио четрдесет година. Скиф назван “Злата”, који је донет на сцену Културног центра, а у ком се Станулов припремао и тренирао 1978. године пред прве значајније међународне наступе и остварене резултате, након само пет тренинга у овом чамцу, он је освојио прво место на престижној регати на Бледском језеру, а потом исте године и медаљу на светском првенству.

Чамац је недавно рестауриран и како се могло чути, требало би да заузме истакнуто место у некој будућој, проширеној поставци спортског одељења Народног музеја у Зрењанину. У сат времена филма сабрано је све оно што карактерише спортску каријеру Милорада Станулова, његов здрав спортски и животни дух, али и даје изузетну поруку како је могуће из једне мале средине, захваљујући раду, упорности, одрицању и менталној снази, винути се до светских висина. Захваљујући томе што се и у животу водио истим принципима као и у спорту – марљивошћу, педантношћу, систематичношћу и истрајношћу, Станулов поседује и изузетну архиву о својим спортским наступима, што филму такође даје додатну документарну вредност. Такође, изнет је и податак да је сребрна медаља Станулова и Панчића у Москви, 1980. године, највиши домет веслача из наше земље у историји тог спорта. Милорад Станулов, дакле, уз бронзану медаљу на светском првенству и уз две олимпијске, с пуним правом носи епитет “веслача века” у Србији, којим га је прогласио лист “Експрес Политика” у анкети 1997. године.

Станулов остаје, уз боксера Звонимира Вујина, једини освајач две олимпијске медаље који је у Зрењанину рођен и током целе каријере није напуштао матични клуб. Обојица су остали и након спортске каријере верни свом граду, у њему се запослили и засновали породицу, помагали развој спорта и преносили богато искуство спортистима који су тек стасавали. Милорад Станулов рођен је 1953. године у Зрењанину. Спортску каријеру почео је у Веслачко-кајакашком клубу “Бегеј 1883” 1970. године и као активан такмичар у њему провео пуних 18 година.

Државни првак био је 12 пута, балкански пет пута, шампион Медитеранских игара у Сплиту, 1979. године, уз већ поменуте највеће успехе – бронзану медаљу у скифу на Светском првенству на Новом Зеланду 1978. године, сребрну у дубл-скулу са Зораном Панчићем, чланом ВК “Данубиус” Нови Сад, на Олимпијским играма у Москви 1980. године и бронзану, такође с Панчићем, у Лос Анђелесу 1984. године.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga