DOLAZE TOPLIJI DANI, PAZITE NA VAŠE LJUBIMCE

Podeli:

Sa velikim vrućinama leto je i zvanično tu a to znači i više vremena u prirodi sa vašim psom ili mačkom. Međutim, životinje isto kao i ljudi mogu teško podnositi vrele dane. Obratite pažnju na samo neke od stvari koje mogu pomoći vama i vašem ljubimcu.

Šetnja je poželjna, kao i uvek, ali u određeno doba dana. Iskoristite hladnija doba dana kako biste izveli psa šetnju, ili ako živite u kući, pustite mačku napolje. Rano ujutru, predveče ili kasno uveče temperatura je niža, pa je samim tim šetnja prijatnija i vama i ljubimcu, dok se preporučuje da se izbegava šetnja tokom podneva. Imajte u vidu da ljubimci imaju krzno i da će se brže ugrejati nego mi. Važno je imati u vidu da je temperatura u urbanijim delovima znatno viša. Pre nego što izvedete psa u šetnju, dodirnite asfalt rukom i proverite temperaturu da li je pogodna za šape vašeg ljubimca. I zapamtite, ako je vama toplo, njima je još toplije!

Ukoliko živite u kući ili stanu sa izlazom na dvorište, obradujte svog ljubimca dečijim bazenom ili plastičnom kadom gde će moći da se rashladi. Stavite nekoliko omiljenih igračaka, i žurka može da počne! Još jedna jednostavna ideja – ogradite manji deo dvorišta gde ćete moći da stavite pesak. Psi vole da kopaju, a pesak se lako rashladi prskanjem vodom i dugo održava vlagu. Rashladite pseće keksiće ili sosiće za mačku u frižideru i servirajte ih hladne. Takođe, preporučuje se da se ljubimci tokom leta hrane hladnom hranom.

Životinje takođe vrlo često i brzo dehidriraju. Zato je važno da im uvek bude dostupna rashlađena i sveža voda. Životinje se rashlađuju dahtanjem, pa nedostatak tečnosti treba često nadoknađivati. Veterinari preporučuju da i tokom šetnje nosite vodu za ljubimca. Neki psi vole vodu i plivanje, dok neki i nisu najbolji plivači. Ukoliko vaš pas voli kupanje, iskoristite da vreme provedete uz reku, jezero ili na plaži.

I ne zaboravite da pomognete i napuštenim psima i mačkama da prevaziđu vrele dane, pa kada ste u mogućnosti, ostavite posude sa vodom ispred zgrade.

 

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga