Šta sve treba da sadrži putna apoteka?

Podeli:

Tokom planiranja putovanja važno je razmišljati i o prevenciji sezonskih oboljenja. Osobama koje putuju sa decom odlazak na letovanje može biti veoma stresan.  Kako bi dani na letovanju protekli uz što manje neprijatnosti i nepredviđenih situacija jako je važno odgovoriti na pitanje, na koji način dete pripremiti za odmor?

Razgovarajući sa doktorkom Ljiljanom Protić dobili smo sve potrebne informacije i savete kako najefikasnije izbeći sve neželjene situacije.

-Uz primenu lekova i pomoćnih sredstava iz putne apoteke , roditelji mogu preduprediti, otkloniti i ublažiti tegobe poput povišene telesne temperature, zapušenosti nosa i curenja sekreta iz nosa, kašalj, grebanje i bol u grlu, povraćanje, proliv, osip, crvenilo očiju, ogrebotine, opekotine, ujedi insekata i mučnina tokom puta. Svi od pomenutih simptoma su kod dece veoma česti, a naročito kod male dece koja još uvek nisu stekla tako jak imunitet a i promena klime može doprineti pomenuto. Ono što se najčešće javlja to je povišena telesna temperatura zbog većeg izlaganja suncu- rekla je dr Protić.

Pedijatri savetuju da deca nekoliko dana pred put piju probiotik kako bi izbegli probleme sa stomakom koje može izazvati unošenje raznovrsne hrane u toku vožnje.Važno je da se deca oblače što laganije i rasterećenije, hrana treba takođe da bude lagana kako ne bi opteretili stomak i želudac i samim tim izazvali mučnine.

Sadržaj osnovne putne apoteke

– Takođe je veoma važno unositi što više tečnosti kako ne bi došlo do dehidratacije organizma. Obično kada otputujemo u neku drugu zemlju željni smo da probamo razne specijalitete, kako odrasli tako i deca, ali to nekada naš želudac neće prihvatiti kako treba i naćićemo se u problemu. S toga se savetuje, ukoliko se nađemo u situaciji da imamo mogućnost da sami pripremamo hranu da to bude samo nastavak naše svakodnevnice koju obavljamo kod svoje kuće, što znači svakog dana spremati kuvana jela na koja smo već navikli.

Za osnovnu putnu apoteku, u zavisnosti od proizvođača lekova, potrebno je izvojiti između 4.000 i 4500 dinara.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga