Obuka za pravilno merenje krvnog pritiska u Opštini Sečanj

Podeli:

Pre merenja pritiska, nemojte da pušite i da pijete alkohol, a dok merenje traje – mirujte, ćutite i opustite mišiće ruke. Krvni pritisak treba da se izmeri na obema rukama, a beleži se onaj koji je viši.

Povišeni krvni pritisak ima svaka druga odrasla osoba u našoj zemlji. Za razliku od drugih bolesti, koje se dijagnostikuju skupim aparatima, hipertenzija se otkriva vrlo lako, jednostavnim merenjem pritiska, a mnoge porodice imaju merače.

„Ukoliko imate povišen krvni pritisak, javite se specijalisti koji će vam odrediti terapiju, jer je to bolest koja ne prolazi sama i koju treba držati pod kontrolom. Najbolje je da pritisak merite kod kuće i da beležite sve rezultate, kako biste moglo da pratite njegovo kretanje i da to predočite lekaru. Iskustva su pokazala da mnogim pacijentima, zbog straha, pritisak najviše skače u ordinaciji“ – objašnjava internistkinja kardiološkinja Nada Kovačević.

Da bi vrednosti krvnog pritiska bile pouzdanije, treba ga pravilno meriti. To znači da barem pola sata pre merenja ne pušite i ne pijete alkohol, a neposredno pre merenja – ni kafu.

„Nemojte da vam bude puna bešika, jer će to povećati vrednost za oko deset milimetara živinog stuba. Za istu vrednost imaćete veći pritisak ukoliko ne opustite mišiće ruke, ili ako pričate dok je aparat uključen. Između ponovljenih merenja treba napravitu pauzu od nekoliko minuta“, kaže doktorka Kovačević.

Prilikom merenja pritiska, ruka treba da bude u visini srca, meri se na obema rukama, a beleži se veći. Savetuje se da se pritisak meri u isto doba dana, jer je uslovljen biološkim dnevnim ritmom. Najviši je ujutru, neposredno po ustajanju, danju pada, a uveče opet raste. Zato se najviše srčanih udara dešava ranom zorom.

Normalna hipertenzija je ona kod koje je gornji pritisak tek malo viši od 120, a donji od 80. Zatim su tu blaga i srednje teška hipertenzija, a teškom se smatra ona kod koje gornji pritisak premašuje 180, a donji 110 milimetara živinog stuba.

 

Treba imati u vidu da se i kod ove bolesti razlikujemo, pa kod onog ko je čitav život imao nizak pritisak i mali skok može da izazove velike tegobe. Za utehu je to što farmaceutska industrija izbacuje na tržište sve sofisticiranije medikamente uz koje se, uz redovnu kontrolu, može doživeti duboka starost.

U Opštini Sečanj je iz tog razloga održana obuka u Mesnoj zajednici kako pravilno izmeriti krvni pritisak.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga