Ova Zrenjaninka pronašla je lep način da kroz igru edukuje decu i razvija u njima svest o svetu koji ih okružuje

Podeli:

Kako nove uloge mogu izroditi lepe i korisne sadržaje za širu zajednicu pokazuje primer jedne mame, koja se već deset godina kroz radionice druži sa najmlađima u Zrenjaninu. Ova Zrenjaninka pronašla je lep način da kroz igru od najranijih dana decu edukuje i razvija u njima svest o svetu koji ih okružuje, sa empatijom, koja nam je svima neophodna, Otilija Buheker Ilić.

Kako je sve počelo i kako se javila ideja koja već deceniju traje?

„Dolaskom trećeg deteta na svet, kao da sam upala u neku šestu dimenziju i počela da gledam na svet drugačijim očima. Igrom slučaja u tom periodu pojavio se Ranko Rajović sa idejom NTC-a, koja mi se veoma dopala. Stečeno znanje sam najpre testirala na svojoj deci, a onda sam primenila i na okolinu. Prvo na užu, sa prijateljima. Radionice su startovale sasvim spontano, četvrtkom, jer nam je taj dan, što se tiče aktivnosti, svima bio slobodniji. Prve godine su se radionice održavale u Karađorđevom parku, svakog četvrtka tokom letnjeg raspusta, od juna do kraja augusta, da bi se već naredne izmestili u Gradsku baštu. Vremenom je dolazilo sve više dece. Koncept radionice uvek je bio vezan za neka nova saznanja, poligone spretnosti i kreativni deo koji je ispratio temu same radionice. Nakon 5 godina Turistički savez Zrenjanina je prepoznao ideju i upotpunio preostale dane u nedelji sadržajima tokom letnjeg perioda i ovu manifestaciju nazvao „Banatska bajka“. Četvrtak je i dalje ostao „dečji dan“ uz puno zanimljivih sadržaja poput pozorišnih predstava, bioskopa na otvorenom, koncerti… Sva dešavanja u okviru „Banatske bajke“ su potpuno besplatna.

Kada su nastale „Sovice Mudrice“, grupa koja postoji na društvenim mrežama iza koje stojiš i gde prikazuješ sve ono što članovi grupe rade?

„Ove godine slavimo desetu godinu postojanja. Svi drugari koji nam se pridruže su naše male „Sovice mudrice“, koje svaki put nauče nešto novo, druže se i stiču nove prijatelje slične sebi“.

Osim ovog radioničarskog rada dešavale su se i brojne ekološke akcije iza kojih stojiš?

„S’ vremena na vreme pravimo i velike akcije čišćenja naselja, obzirom da su „Sovice mudrice“ i pravi mali ekolozi, koje stvari pokreću na bolje. Na ovim skupovima deca nauče da brinu o sredini u kojoj žive, a usput se i dobro zabavljaju. Imamo lepu saradnji sa firmama „Ekostar pak“ i „Persu“. Krajem avgusta meseca su deca sa svojim roditeljima sakupljala otpad oko jezera i u naselju “Mala Amerika“, istovremeno ga razvrstavali i poslali materijal na dalju reciklažu. 2017-te smo grupno posetili reciklažni centar „Pro pet recycling“ i upoznali se sa procesom recikliranja, posetili Rasadnik i „Čistoću i zelenilo“, a istog leta i organizovali veliki Eko kviz, Eko predstavu „Dve vreće za smeće“ u saradnji sa CEKOM-om i započeli divnu saradnju sa udruženjem „Čep za hendikep“ koja i dan danas traje.

Ove radionice odvijaju se tokom cele godine, ne samo leti, naročito su zanimljive prednovogodišnje, kakvu ste zabavu osmislili ove godine?

„Ove godine zakazali smo druženje za 30.12. pod nazivom „Novogodišnja magija”. Na ovim radionicama uvek se lepo zabavimo i godinu završimo na najkreativniji način uz muziku, seckanje, lepljenje, zanimljive takmičarske igre, slatkiše i poklone. Sva obaveštenja se mogu pronaći na Fejsbuk stranici grupe „Sovice Mudrice”. Odmah na početku nove 2023. nam sledi i radionica na Badnji dan, koja će se organizovati u Mesnoj zajednici „Mala Amerika”, kaže kroz osmeh ova mama, Zrenjaninka, koja svojim entuzijajzmom i preduzimljivošću oplemenjuje prostore i srca u Zrenjaninu.

autor teksta Aleksandra Forotičan Rauški

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga