Ne propustite: Kiša meteora nad Srbijom!

Podeli:

Kiša meteora (perseida) ušla je u završnu (najvidljiviju) fazu. Praćenje ove pojave sinoć su međutim ometali oblaci koji su prekrivali čitavu Srbiju, ali i države južnije i istočnije, a evo da li ćete moći da je vidite večeras.

Gradske sredine nisu dobre za praćenje ovog spektakla zbog velikog svetlosnog zagađenja.

U gradskim sredinama, što se posebno odnosi na Beograd i Novi Sad biće eventualno vidljivi samo oni najsjajniji meteori. Svetlosno zagađenje Beograda prostire se i dosta izvan grada, prema Novom Sadu i Zrenjaninu, i na jugu prema Mladenovcu, prenosi „Kurir“.

Meteorsku kišu najbolje je pratiti iz planinskih predela, a u Vojvodini daleko izvan gradova.

Prema istraživanjima najmanje svetlosno zagađenje na području Vojvodine je na istoku Banata duž granicu sa Rumunijom. U Srbiji, najmanje zagađenje je u nacionalnom parku Đerdap i na jugoistoku kod Stare Planine.

Večeras bi praćenje mogao ometati i mesec, tako da je najbolje sačekati njegov zalazak posle ponoći.

Nakon jučerašnjeg tmurnog i kišovitog dana, danas je u većem delu zemlje promenljivo oblačno i većinom suvo vreme sa sunčanim intervalima. Oblaci najčešće pokrivaju 50 odsto neba, a ponegde i više – što svakako nije povoljno za praćenje kiše perseida u noćnim uslovima.

Večeras, ali i u danima vikenda očekuju nas pretežno vedre noći sa malo oblaka mestimično. Situacija će se dakle u odnosu na prethodne dane popraviti i iz najvećeg dela zemlje biće moguće vrlo lepo pratiti ovu pojavu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga