Maturantski ples

Podeli:

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, itd.


Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa „Slepi miš“, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00). Na osnovu toga obaramo zajedno i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača

Bez obzira što je to ozbiljna muzika maturanti su veoma lepo prihvatili tu koreografiju, i uopšte ideju nekog zajedničkog plesa sa maturantima Evrope.
Najčešće plešu maturanti srednjih škola,ali u nekim gradovima učestvuju i maturanti osmog razreda. Ples je u Srbiji još uvek veoma stran našim ljudima, i mnogi se boje plesa koji im treba približiti na ovaj način, pojednostaviti, napraviti im što bolju zabavu, i pokazati im da i oni to mogu.
Bez obzira na Ginisov record glavno je to da su svi maturanti sve vreme nasmejani, da se odlično družze i da im je lepo, i da bar malo osete lepotu plesa.
Ove godine manifestacija se održava 19. maja, a u ovom projektu su do sada učestvovali maturanti iz sledećih država (ČEŠKA, SLOVAČKA, MAĐARSKA, SLOVENIJA, HRVATSKA, AUSTRIJA, MAKEDONIJA, CRNA GORA, BUGARSKA, ESTONIJA…).
Glavni predstavnik plesnog Saveza Slovenije za izvođenje ovog programa za Srbiju, koji ovaj projekat vodi od 2007. godine. je Plesni klub „La Luna“ iz Jagodine, koji zastupa Nebojša Slavković

U Zrenjaninu maturanti će plesati na Trgu Slobode u 12h.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga