KRALJ JE MRTAV

Podeli:

Elvis Aron Prisli,  rođen 8. januara 1935. — umro 16. avgusta 1977. Bio je američki muzičar, „kralj roka“, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20.veka. Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je 1977. od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

Rođen je u Tupelu, Misisipi. Sa 13 godina se sa porodicom preselio u Memfis,Tenesi. Svoju muzičku karijeru je počeo kada je vlasnik „Sun Records“-a Sem Filips, željan da širem auditorijumu približi zvuk Afro-američke muzike, video u Elvisu potencijal da to ostvari. U pratnji gitariste Skotija Mura i basiste Bila Bleka, Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i R&B-a. RCA Victor je sa njim potpisala ugovor po kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer sledeće dve decenije. NJegov prvi singl za tu izdavačku kuću, „Heartbreak Hotel“ izašao je u januaru 1956. i odmah je postao hit broj jedan. Postao je vodeća figura novog rokenrol zvuka sa više javnih pojava na televiziji i velikih hitova. NJegov način izvođenja i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Filmsku karijeru započeo je1 956. filmom „Voli me nežno“. Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrednosti, ali s naslovnim pesmama koje su redovno postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. Presli se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine1975. nastaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis a pridružuje se i droga od koje je Prisli postao zavisan. Godine 1977. doživljava srčani udar, ali ne menja način života. Dana 16. avgusta 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prekomerne upotrebe droge. Doktori pokušavaju da mu spasu život ali ne uspevaju. U trenutku smrti je imao 43 godine.

Elvis je još za života postao legenda: za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedelja.

https://www.youtube.com/watch?v=Wb0Jmy-JYbA

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga