Jer još trava nije nikla, tamo gde je stala moja štikla!

Podeli:

Štikle- sprava za graciozni hod ili sprava za mučenje?
Šta god mi dame rekle, bićemo u pravu! Lepota je bolna, potpisale smo to i tvrdoglavo zagazile u more muka počevši od epilacije pa sve do raskalašnog gaženja u dvanesticama. Ali kako su ove naše ljubimice nastale?
Verovali ili ne, zbog muškaraca, ali ne kao bih ih dame njima zavodile, već su oni ti koji su ih prvi nosili.
Nastale su u 15. veku, ali razlog nije bio taj zbog kog ih nosimo danas, dakle nisu nastale da bismo dobili na visini odnosno na dužini nogu već je glavni krivac bio konj koji je u to vreme bio jedino prevozno sredstvo. Čuvene kaubojske čizme sa potpeticom od 3 centimetara nastale su kako noga ne bi klizala sa kaiša zakačenog na sedlo.

Kaubojske čizme, izvor Google

Posle toga obuća je menjala svoje oblike ali i visine potpetice, pa je tako u 16. veku  muška obuća dostigla petu od vrtoglavih 9 centimetara.

Muške potpetice, izvor Google

Zbog žena su se vodili ratovi, pa zašto se ne bi pravile i cipele po želji.
Katarina de Mediči, supruga grofa Orleana je davne 1533. godine naredila da joj se naprave udobne cipele koje će joj pridodati na visini. Ujedno ona  je i prva žena koja je nosila štikle.
O, hvala ti Katarina!

Potpetice Katarine de Mediči, izvor Google

U 17. i 18. veku postaju što bismo mi danas rekli MUST HAVE među francuskom buržuazijom, ali već u 19. veku bivaju zaboravljene zbog raznoraznih protesta u ime klasnih razlika. Tada na scenu stupaju ravne cipelice, a cipele na petu se vraćaju tek kasnih 80.-tih. Vratile su ih poznate manekenke poput Naomi Kempbel i Klaudije Šifer koje su ih nosile na revijama.

 

Salonke, izvor Google

Da li vi radije nosite vrtoglave potpetice ili ravne cipele?

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga