Grafit koji je ujedinio generacije

Podeli:

Grafit u naselju Bagljaš prethodnih dana oduševio je mnoge prolaznike i građane u našem gradu. Želeći da saznamo nešto više otišli smo da vidimo ko je nacrtao ovako umetničko delo. Ono što nas je iznenadio da rad autora koji je želeo da ostane anoniman nije završen i da tek predstoji još dosta rada na njemu.

DSC_0222

Grafit Nikole Tesle  će prema mišljenju mnogih prolaznika početi da menja stvari u našem gradu, a najzanimljivija stvar jeste da ga stvara osoba koja nije završila akademiju umetnosti ili bilo koju drugu školu koja ima veze sa crtanjem.

DSC_0236

Momci koje smo zatekli na licu mesta jednostavno žele da menjaju stvari u svom kraju na bolje. Ono što je jako bitno jeste da su počeli od sebe i svog dela grada koji vole.

DSC_0257
Koja vam je lepša garaža?

Bitna je podrška građana, jer oni ovo rade zbog svih u naselju, a želja im je da urade ovakva dela svuda po kraju gde su uništeni i išarani zidovi. Naravno ni materijalni aspekt nije zanemariv, a oni ovo rade sa novcem koji su zajedno skupili par njih. Ukoliko neko želi da pomogne njihovom stvaralaštvu i delima i više je nego dobrodošao poručila je grupa okupljenih mladića oko iste ideje.

DSC_0223

Prolaznici su zastajali da vide šta to mladi ljudi u njihovom naselju crtaju i žele da promene. Pitali smo ih da nam iskreno odgovore šta misle o grafitu, a  njihove reči su nas u najmanju ruku iznenadile.

„Divno je, ovo je nešto što krasi naše naselje, a one žvrljotine po drugim zgradama su užas. Ovako nešto bih volela da vidim svugde “ rekla je šezdesetsedmogodišnja prolaznica.

DSC_0252

„To je nešto što nije ružno. Ja bih platio da se ovako nešto uradi i na našoj garaži“  rekao je sedamdesetogodišnji sugrađanin sa slike.

DSC_0258

„Dozvolio bih da se osmisli nešto kreativno i da se uradi na mojoj garaži “  saopštio nam je Mijatović Milorad (74)vlasnik garaže koja se nalazi pored one na kojoj se oslikava grafit Nikole Tesle.

DSC_0213

„Super su grafiti, ulepšavaju naš kraj. Mnogo lepše bi naselje bilo sa ovakvim delima“ rekao je za naš portal petnaestogodišnji Đole.

Ono što je izuzetno važno jeste podrška društva i razumevanje. Najavili su stvaranje još mnogo dela ali pošto nemaju dovoljno para za veću akciju,  radiće ih u toj meri  koliko budu skupili para.

Autor grafita nam je rekao da želi da se bori protiv vizualnog otpada i da hoće manje reklama, a više grafita.  Na svima nama je da pomognemo da se promene stvari u našoj sredini na bilo koji način, a ukoliko počnemo kao ovi momci od sebe, znaćemo da smo na pravom putu.

Autor: Dragan Prvulović

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga