Blog:Ne kupuj joj ruže da sija duže

Podeli:

Iako je mesec mart muškoga roda , osmog dana zacrveni se i zasija u boji svake žene. Nije važno da li mu se radujete kao Danu majki, supruga, prijateljica ili ljubavnica ili ste možda feministkinja koja pronalazi dublji smisao u ovom datumu, svakako da nećete ostati ravnodušne kad svane jutro osmomartovsko. Ukoliko ste muškarac, pa još džentlmen, onda se vaš novčanik kao ni vi ne raduje preterano. Nadam se da barem imate brata, koji nije gej.

 

Istina da je planetarna komercijalizacija ovog praznika učinila svoje i da se brendovi i cvećare utrkuju ko će više zaraditi  na ovom crvenom slovu, ali još više me buni što su malo pobrkani lončići u našim glavama.Kao malu, učili su me da je to zapravo dan majki i da tada trebam nešto da nacrtam ili obavezno kupim neku majci apsolutno ne korisnu stvar, kojoj bi se ona obradovala kao da je najlepši dijamant na svetu. Prva asocijacija da se bliži ovaj dan je kada na ulicama vidim prodavce crvenih karanfila. Jedna od tradicija koja se u našoj zemlji iz nekog  razloga ne menja vekovima. Ne znam zašto niko ne sme prvi da počne da nudi npr orhideje, narcise ili ljiljane? Ruže su isto must have toga dana. Potrošačko društvo nametnulo nam je trend da se toga dana ne daruju samo majke ,cveć SVE žene u našem okruženju. Jednako stresno i skupo kako za žene tako i za muškarce.Februarsku platu ste u startu potrošili, ako ste je i primili, a cveće je uvenulo dok ste izgovorili “karanfil”. Zato uvek glasam da ako već trošite mukom zarađeni novac, bolje ga potrošite na poklone koji neće uvenuti.

Foto:Unsplash

Imam situaciju zvanu “Bojkot 8.marta”sa svojim sinom koji ima 11 godina. Od malena je u vrtiću, pa potom kod učiteljice redovno crtao I poklanjao mi čestitke za 8.mart a na nagovor njegovog tate dobila bih I cvet,i svi bi bili sretni i zadovoljni. On što je ispunio formu, tata što ima sina džentlmena, ja što sam eto ponosna majka. Međutim, ove godine dešava se to da on odbija da odnese u školu 200 dinara kako bi se kupilo cveće za razrednu I nastavnice. Isprva sam bila šokirana i kao i svaka majka uredno mu zvocala kako to nije u redu, kako mora da ima manire, da ne sme da nas bruka, da ispada seljak, da ga nisam tako vaspitala itd. Međutim, prolaze dani a on se čvrsto drži tog stava. Blago razočarana odustala sam od ubeđivanja kada mi je rekao “Znaš, mama, za 8.mart se poklanja samo ženama koje su ti drage i koje voliš, a ne svim kojima si okružen”. Ja nisam mogla da ga demantujem, dete je apsolutno u pravu. U jednoj rečenici objasnilo je suštinu ovog praznika. Nadam se samo da moj blog ne čitaju njegove divne nastavnice, inače naručujem kamion onih crvenih karanfila.

 

Toga dana obavezno se jave dve struje. Žene koje slave što su žene i prijaju im pokloni i pažnja, i žene koje ovaj praznik ne gledaju kao selfpromotion, već podsećaju da je to Dan borbe žena za njihova prava, bolji ekonomski, društveni I finasijski položaj. Ovo je idealan dan da stupite u štrajk ukoliko niste zadovoljne svojim trenutnim položajem na poslu koji obavljate, kao što su to učinile hrabre žene u Njujorku 8. Marta 1857.godine. Još ako vam je šef muškarac, sigurno će biti blagonaklon toga dana. Nije da vas pozivam na bunt, samo dajem predloge šta sve (simbolično)možete da radite toga dana.

Foto:Unsplash

 

Jeste razmišljali nekad koliko je najdivnijih stvari zapravo u ženskom rodu?

LJUBAV.Kao pokretač svega u životu.

LEPOTA.Kao večita inspiracija.

SNAGA.Kao nešto što nam je neophodno.

VERA.Kao nešto bez čega ne možemo da preguramo dan.

NADA.Kao nešto što nas uvek gura napred.

 

Ne, ja ne verujem u slučajnosti.

Možda za kraj da pustim , zapravo citiram ipak jednog muškarca, jer postoji mogućnost da sam u pisanju ovog teksta bila subjektivna.

U svakoj ženi ima đavo koga treba ubiti ili poslom ili rađanjem,ili i jednim i drugim,a ako se žena otme i jednom i drugom,onda treba ubiti ženu“ Ivo Andrić

 

Sretan praznik svemu ženskom!

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga