10 zanimljivih činjenica iz sveta mode koje sigurno niste znali

Podeli:

1. Čuveni dizajner Paul Poiret  sreo je Coco Chanel na ulici u maloj crnoj haljini i pitao je za kim žali, na šta mu je ona odgovorila „Za Vama, gospodine!“

2. Manekenke su u osnovnom značenju bile devojke stalno zaposlene u salonima u kojima su i živele, a služile su da se na njima prikazuju ekskluzivne haljine odabranoj klijenteli.

3. Tange su nastale početkom dvadesetog veka tako što je Henri Fiorelo la Gvardija, bivši gradonačelnik Njujorka tokom gostovanja u jednom šou programu u kojem su nastupale gole egzotične plesačice, naredio da moraju da obuku donji veš koji će im pokriti intimne delove. Te su se stoga, tadašnji krojači dosetili da dizajniraju donji veš koji će pokriti samo intimne delove ali neće biti upečatljiv.

4. Manžetne su nastale tako što je Napoleon naredio da krojači na rukave uniformi stave dugmad, kako vojnici ne bi brisali nos o iste.

5. Najskuplji karmin na svetu košta 62.000 dolara i podrazumeva luksuzno pakovanje sačinjeno od 110 grama osamnaestokaratnog zlata, optočeno je sa tačno 199 svetlucavih dijamanata.

6. Prosečna žena, tokom života na šminku potroši oko 12.000 evra.

7. Muškarci su nosili nakit pre žena. On je za njih predstavljao statusni simbol ali i amajliju tokom borbe.

8. Popularni dizajner Majkl Kors počeo je da dizajnira već sa 5 godina tako što je dizajnirao venčanicu svoje majke.

9. Široke pantalone koje spadaju i koje su omiljene među hip-hoperima nastale su u zatvoru u Los Anđelesu jer je zatvorenicima bilo zabranjeno da nose kaiš da ne bi izvršili suicid.

10. Južna Koreja imala je modnu policiju koja je zaustavljala devojke i merila im dužinu suknji. One čije su suknje bile kraće od dozvoljenog su mogle da završe čak i u zatvoru!

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga