Zrenjaninski garnizon: Obeležen Dan Vojske Srbije i položeni venci u znak sećanja na sve poginule u ratovima

Podeli:

U kasarni zrenjaninskog garnizona, Komandi za razvoj banatske brigade, danas je održana svečanost povodom Dana Vojske Srbije, 23. aprila. Položeni su venci na spomen-bistu narodnog heroja Svetozara Markovića – Toze, čije ime kasarna nosi, održan je kraći kulturno-umetnički program, kao i prijem za predstavnike delegacija koje su se okupile povodom ovog dana.

Vence na spomen-bistu u krugu kasarne položili su predstavnici Komande garnizona Zrenjanin, Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Organizacije rezervnih vojnih starešina i Udruženja vojnih penzionera. U ime Grada Zrenjanina to su učinili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević.

Delegaciju Komande garnizona Zrenjanin je komandant, pukovnik Aleksandar Dedić. U ime Srednjobanatskog upravnog okruga venac je položio načelnik Predrag Rađenović, delegaciju ORVS predvodila je Tanja Dulović, a Udruženja vojnih penzionera Radovan Jazić. Venci su položeni u znak sećanja na sve poginule vojnike u otadžbinskim ratovima, koje je Srbija vodila.

Himnu Republike Srbije izvela je Vasilija Zorić, učenica 3. razreda srednje Muzičke škole “Josif Marinković”, u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer. Pesmu “Moja otadžbina” recitovala je Maja Obradović, a pesmu “Na Gazimestanu” Matea Balani, obe učenice 6. razreda Osnovne škole “Servo Mihalj” iz Mužlje. Učenici muzičke škole nastupili su i u kraćem muzičkom programu – Vuk Simić, učenik četvrtog razreda i Vladimir Aleksić, učenik drugog razreda, obojica u klasi profesora Branislava Gagića, izveli su kompozicije na trombonu.

Dan Vojske Srbije ustanovljen je u znak sećanja na 23. april 1815. godine, kada je u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje od turske vlasti. Taj istorijski događaj smatra se postavljanjem temelja za stvaranje srpske države, odnosno srpske vojske. On je, upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske, doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga