Zrenjaninci pešače do Jasenovca

Podeli:

Aktivisti zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR) najavili su danas novu „Walking Ideas“ akciju, tokom koje će prepešačiti 231 kilometar od Bačke Palanke do Jasenovca.

PAOR je sredinom prošle godine organizovao prvu takvu šetnju, koja je tada kretala iz Zrenjanina i završila u Srebrenici, a cilj akcija je izgradnja mira i borba protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije.

jasenovac-spomenik-wikimedia-org-jpg_660x330
Foto:wikimedia.org

Kako se navodi u najavi, planirano je da ovogodišnja četvorodnevna šetnja mira počne u sredu iz Bačke Palanke, preko Dunava do Hrvatske, pa putevima kroz Slavoniju i Vinkovac, do Slavonskog Broda, sve do Jasenovca, gde se 26.aprila održava obeležavanje 70. godišnjice proboja logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac, koju organizuje Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

U PAOR-u su poručili da je cilj ove akcije i da se susretnu sa sportistima, aktivistima i predstavnicima bliskih organizacija, a da su saradnju i pomoć u realizaciji pružili i Mreža antifašistkinja Zagreba i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

„Smatramo da obeležavanje godišnjice u Jasenovcu ima veliki značaj za postokonfliktno društvo bivše Jugoslavije i značaj antifašističke borbe, kako za Hrvatsku, tako i za BiH, Srbiju i posebno za multietničku i multikulturalnu Vojvodinu i Zrenjanin, odakle ova ‘Šetajuća ideja’ dolazi. Našom akcijom želimo i da potaknemo narode, Vlade i institucije država bivše Jugoslavije, da se usaglase za buduća obeležavanja godišnjice u Jasenovcu, kako ne bi po dosadašnjoj lošoj političkoj praksi i iskustvu svaki premijer ili predsednik Srbije, Hrvatske, BiH organizovali obeležavanje Jasenovca odvojeno u odnosu na lične pozicije i stranačke interese, ubirajući tako jeftine i licemerne političke poene za održavanje na vlasti u ovim socijalno-ekonomsko uništenim državama, a sve na račun žrtava“, poručili su aktivisti.

U toj lošoj praksi, dodali su, po istorijskim iskustvima najviše posledica snose narodi ovih država, jer se nacionalistički konflikt time produbljuje i ostavljaju se razdor i mržnja za buduće generacije. Aktivisti su istakli da se to odnosi i na sve druge godišnjice stradanja u regionu, posebno od ratova devedesetih godina prošlog veka.

U najavi ovogodišnje šetnje se podseća da je oko 670 logoraša 22. aprila 1945. godine krenulo iz jedne od logorskih zgrada prema istočnim vratima logora, a da je do slobode došlo samo njih 89. „Podsećamo da to nije samo beg očajnika kroz kapije logora, već suprostavljanje fašističkom teroru i borbi za slobodu svih zatočenih bez obzira na njihovu rasnu pripadnost i nacionalnu, versku, političku opredeljenost i poreklo“, poručili su zrenjaninski aktivisti.

U PAOR-u su dodali i da će nastaviti da se bave izgradnjom mira u regionu bivše Jugoslavije i Zapadnog Balkana, kroz promociju rekreativno-amaterskog sporta, angažovano društveno delovanje usmereno na izgradnju mira, socijalne pravde, poštovanja ljudskih prava bez nasilja i diskriminacije i isticanje značaja borbe protiv fašizma u svim njegovim starim i novim oblicima.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga