Zrenjanin ukrašen srpskim trobojkama – obeležava se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Podeli:

Republika Srbija i Republika Srpska danas, treću godinu, obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U svim gradovima i opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj najznačajnije institucije, zgrade javnih službi, trgovi i centralne ulice okićene su Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije, a večeras će u bojama zastave biti osvetljeni javne ustanove, mostovi, zgrade, gde god za to postoje tehničke mogućnosti.
  
Prethodnih dana i u Zrenjaninu su dodatno ukrašavane pojedine lokacije, više stotina zastava postavljeno je duž Bulevara Veljka Vlahovića, na kružnim raskrsnicama, ali i na pojedinačnim stambenim objektima, što su učinili sami građani. I ove godine najveća zastava postavljena je na balkonu Gradske kuće.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave čestitao je sugrađanima gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, naglašavajući da se ovim praznikom iskazuje poštovanje prema državi Srbiji i jednom od najznačajnijih datuma u našoj istoriji. 
– Proboj Solunskog fronta i potom trijumfalno oslobađanje zemlje u Prvom svetskom ratu ispunjava nas ponosom i sećanjem na naše slavne pretke i njihovo herojstvo. Ne zaboravljamo ni naše sugrađane koji su dali važan doprinos pobedi srpske vojske, a posebno prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, po završetku Velikog rata. Ove državne zastave i njima su posvećene – istakao je gradonačelnik Salapura.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zvanično se obeležava od 2020. godine, kada je ustanovljen zajedničkim odlukama vlada Republike Srbije i Republike Srpske. Obeležava se u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine, kada je probijen Solunski front i kada je srpska vojska, zajedno sa saveznicima, započela konačnu ofanzivu za oslobođenje zemlje od austrougarskog okupatora u Prvom svetskom ratu.   
Cilj uspostavljanja novog praznika jeste, pre svega, osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave. U državama u kojima se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima, s ciljem da se iskaže poštovanje prema zastavi, kao jednom od najznačajnijih elemanata državnosti.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga