Zrenjanin ostaje bez simbola grada (VIDEO)

Podeli:

Na osnovu pozitivnih rezultata laboratorijskih ispitivanja veterinarska inspekcija je prijavila potvrdu pojave bolesti Upravi za veterinu 26.01.2017. godine, koja je istog dana donela Rešenje o pojavi avijarne influence kod divljih ptica na dve lokacije na području Grada Zrenjanina u Srednjebanatskom upravnom okrugu i proglasila zaraženo područje u poluprečniku od najmanje 3 km i ugroženo područje od najmanje 10 km od žarišta, odnosno mesta uginuća labudova. Donetim rešenjem su naložene propisane mere.

Na celokupnim zaraženim i ugroženim područjima, kontinuirano se vrši popis, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima.
Apeluje se na vlasnike i držaoce živine zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima kao osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti.
U slučaju primećene promene zdravstvenog stanja kod živine ili ptica koje je praćeno povećanim uginućima, potrebno je obavestiti veterinara radi blagovremenog preduzimanja daljih neophodnih mera.
Podsećamo da se ovaj virus avijarne influence ne prenosi na čoveka. Bolest se najčešće dijagnostikuje kod labudova, pri čemu su to divlje ptice koje imaju ograničen radijus migracije u odnosu na prirodna staništa.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga