Zrenjanin dobija dve nove ulice

Podeli:

Na 40. sednici Skupštine grada Zrenjanina će se odlučivati o dodeljivanju naziva ulice „Dr Đorđe Radić“ na lokalitetu Zone Jugoistok, kao i ulice „Ognjeslav Kostović“ na istom lokalitetu.

Zrenjanin grad

Dr Đorđe Radić je pionir i nesumnjivo najveće ime naše poljoprivredne nauke i struke. Rođen je u Velikom Bečkereku 1839. godine gde je učio osnovnu školu. Poljoprivredne nauke je studirao u Pragu.  U svojoj 29. godini na Bečkom univerzitetu odbranio je doktorat filozofije sa poljoprivrednom raspravom i tako postao prvi srbin doktor poljoprivrednih nauka. Dr Đorđe Radić  je bio član Srpskog učenog društva koje je kasnije prevedono u kraljevsku srpsku akademiju nauka. On je umro u Kraljevu 1922. godine.

djorjderadic

Ognjeslav Kostović je jedan od najvećih srpskih pronalazača koje je u svoje vreme zadivio i zadužio svet. Rođen je 1851. godine u Vranjevu, današnjem Novom Bečeju.

9098_otkrica0002_hs

Prvi pronalasci Kostovića bili su vezani za oblast konstrukcije brodova i hidrotehničkih uređaja. 1879. godine predstavio je modele letelica: helikoptera, mahokrilca i aviona. Umro je u Petrogradu 1916. godine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga