Zgrada nekadašnje OŠ “Žarko Zrenjanin” i preduzeća “Medivet” rekonstruiše se i pretvara u stambeno-poslovni objekat

Podeli:

Nedavno je predstavljena javna prezentacija urbanističkog projekta urbanističko-arhitektonske razrade lokacije za stambeno-poslovni objekat u Ulici Nikole Pašića br. 5 u Zrenjaninu, izrađen od strane “Javnog preduzeća za urbanizam” Zrenjanin, podnosioca zahteva “Medivet” doo. U pitanju je objekat pod režimom prethodne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, sagrađen 1912. godine, u kom se duže od šest decenija nalazila osnovna škola “Žarko Zrenjanin”, a potom i sedište preduzeća “Medivet”. Za potrebe ove firme renoviranje je trajalo od 1989. do 1992. godine, a veliki natpis na pročelju zgrade i dalje podseća na tog vlasnika. Od 2005. godine novi vlasnik zgrade postaje „Iradia“ doo iz Sremske Kamenice. Godine 2018. izvedeni su radovi na sanaciji krova.


Planiranom rekonstrukcijom i adaptacijom prizemlja, sprata i potkrovlja, zgrada će dobiti jedan poslovni prostor površine 261 m2 i 14 stambenih jedinica, prosečne neto površine 102 m2. Tri stana biće u prizemlju, sedam na prvom spratu i četiri u potkrovlju, sa zajedničkim stambenim površinama i parking prostorom za svaku stambenu jedinicu i poslovni prostor, odnosno 18 parking mesta, od kojih će 5 biti na javnoj površini u Čarnojevićevoj ulici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zgradu je, u stilu secesije, projektovao arhitekta iz Budimpešte – Ferenc K. Časar (K. Császár Ferenc). Podaci govore da je grad 1912. godine, zbog rasta broja učenika i malog kapaciteta postojećih školskih ustanova, odlučio da podigne dve nove zgrade za potrebe osnovnih škola. Školska zgrada o kojoj je reč, u nekadašnjoj Opovačkoj četvrti, sagrađena je kao ugaona, jednospratna građevina visokog partera sa nepravilnom osnovom u obliku ćiriličnog slova „P“. Rešena je sa tri fronta, s tim da je ugao široko zasečen i povučen od ulične regulacije radi formiranja manjeg dvorišnog predprostora koji vodi do glavnog ulaza u zgradu. Široko naglašena ugaona forma sa istaknutim centralnim rizalitom, produžava se krilima koja izlaze na regulacione linije bočnih ulica, stručno objašnjava zrenjaninski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga