Zemljoradnička zadruga Agro – Klek prekida proteste nakon prijema u Gradskoj kući

Podeli:

Nakon sastanka s predstavnicima lokalne samouprave Zrenjanin, zemljoradnička zadruga „Agro – Klek“ prekinuće proteste. Dogovor o prekidu protesta postignut je nakon što je zemljoradnike iz Kleka primio predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić. Tokom razgovora Janjić je istakao da grad Zrenjanin ulaže preko 100 miliona dinara u razvoj poljoprivrede i da je poljoprivredna proizvodnja važna za razvoj Zrenjanina, jer se njome bavi oko 16.000 Zrenjaninaca.


– Sa velikim intresovanjem pratimo slučaj zadruge u Kleku, iako restitucija izlazi iz okvira nadležnosti lokalne samouprave. Međutim, mi u Zrenjaninu se borimo da sačuvamo svako radno mesto, kako u fabričkim pogonima, tako i u ovakvim zadrugama, posebno u ovoj zadruzi koja je redak primer dobre transformacije u našoj poljoprivredi. Pokušaćemo da, napominjem iako nemamo direktne nadležnosti, dođemo do nadležnih i verujem da će sve biti urađeno u cilju zaštite, pre svega, prava, uz uvažavanje prava naslednika, ali i radnika zemljoradničke zadruge – rekao je Janjić.
Tokom današnjeg sastanka direktor zadruge Radovan Bokić upoznao je Janjića i njegove saradnike sa problemom zadruge u kojoj je na neodređeno vreme zaposleno 75 ljudi i sa kojom sarađuje veliki broj kooperanata.


Ukazao je i da se u toj zadruzi proizvodi oko 5,3 miliona litara mleka, a da će ukoliko se nešto ne reši biti prinuđeni da u roku od 90 dana počnu sa intenzivnim gašenjem najbolje farme mlečnih krava u Srbiji.


– Po Zakonu o restituciji nama se oduzima oko 450 hektara najbolje zemlje. Nadamo se da će sve ovo stati, a naš jedini cilj jeste da sačuvamo zadrugu, zemlju, farmu i krave, da imamo stabilan posao i dobre plate – rekao je Bokić i ukazao da se mora brzo reagovati, a da protesnih okupljanja više neće biti.
Današnjem sastanku prisustvovali su, između ostalih načelnik Službe za katastar nepokretnosti Zrenjanin Srđan Krajnović, Mila Panić načelnica Odeljenja za imovinsko – pravne poslove i upravljanje imovinom, kao i advokat Brane Popovac, a Janjić je ocenio da su svi na istom zadatku i da se zajednički moraju iznaći realna rešenja.


RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga