ZEMLJE U KOJIMA JE ZA SRBE UPALJENO ZELENO SVETLO: Ko tamo bude hteo da putuje ne mora da radi ni PCR test! (SPISAK)

Podeli:

“Mali šengen” zaživeo je na Zapadnom Balkanu barem kada je reč o PCR testovima na granici.

Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bugarska ne traže više PCR test na Covid 19 prilikom ulaska građana ovih šest zemalja. Kakva je situacija za ostale zemlje sveta? Gde je Srbima ulaz dozvoljen bez korona ograničenja?

Po principu reciprociteta, šest država Zapadnog Balkana “otvorile” su međusobno granice kao u “mirnodopsko vreme”, pre izbijanja pandemije Covida 19. Svi sporazumi o tome na bilateralnom nivou praktično su postignuti tokom ove nedelje.

S tim što treba imati na umu da, recimo, za državljane Srbije PCR test nije obavezan za ulazak u svoju zemlju samo ako u Srbiju dolaze iz jedne od pet već nabrojanih država u okruženju. S druge strane, ukoliko u Srbiju stižu iz neke druge države i dalje je obavezan PCR test ili desetodnevni kućni karantin.

Karantin i dalje važi za one koji su ranije ušli u zemlju

Takođe, državljani Srbije ili stranci koji su u našu zemlju ušli pre odluke o ukidanju PCR testa za pet zemalja u okruženju odnosno pre 14. januara i dalje su obavezni da ostanu u desetodnevnom karantinu ukoliko nisu uradili PCR test koji je bio negativan.

Inače, kako stoji na sajtu ambasade Srbije u Sofiji, putnicima koje dolaze iz SAD, umesto negativnog PCR testa, priznaje se negativan Antigen FIA Rapid test.

Ukidanje obaveznog PCR testa između zemalja Zapadnog Balkana mogao bi da pospeši ekomiju u regionu. Na to je ukazao I predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Region je naša zajednička kuća, zato je odluka ministra zdravlja o ukidanju obaveznog PCR testa za sve koju nam dolaze iz neposrednog okruženja još jedan pokazatelj naše spremnosti za ukidanje barijera između nas“, rekao je Čadež i ocenio da će ova odluka svakako doprineti još boljem ekonomskom povezivanju naših kompanija sa kompanijama iz regiona

Detaljan spisak zemalja gde možemo bez PCR testa:

 • Jamajka (pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu:www.visitjamaica.com)
 • Kolumbija (neophodno je popuniti formular na sledećem sajtu:https://apps.migracioncolombia.gov.co
 • Kostarika (uz obavezu popunjavanja obrasca „Pase de Salud“ 48 sati pre dolaska (https://salud.go.cr/); takođe, potrebno je zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja u slučaju korone virusa – osiguranje mora da bude na španskom jeziku i odobreno od Instituta za turizam)
 • Meksiko (preduzimaju se odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus; po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika:https://afac.hostingerapp.com/)
 • Oman (mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)
 • Palau (neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)
 • Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima)
 • San Marino (uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm ili telefonski: 00378/549888888; po dolasku obavezno je podvrgavanje serološkom testu; u slučaju pozitivnog rezultata lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana)
 • Sudan, Republika (putnici sa simptomima se upućuju u karantin)
 • Tanzanija (ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju; svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test)
 • Centralnoafrička Republika

Za one koji žele da otputuju u Sjedinjene Američke Države nije potreban negativni PCR test, ali je preporučena 14-dnevna izolacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:blic/mondo

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga