Zdravstveni sistem prenapregnut, interesovanja za vakcninaciju gotovo da nema

Podeli:

Zbog povećanog broja zaražene dece omikron sojem, dečji dispanzer od prošle nedelje radi u kovid sistemu. Dr Zdravko Ždrale isitče da je ovo, nažalost, iznuđen potez, te da unutrašnjom reorganizacijom kadra pokušavaju u domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ što bolje da odgovore udaru izazvanim najnovijom varijantom korona virusa.

Dečja kovid ambulanta radi neprekidno od 7 do 20 časova, a u toku svake smene dostupne su dve lekarske ekipe kao i uzorkovači. Praksa je da se roditelji telefonom jave dečjem kovid centru, kako bi se izbegla zadržavanja i nepotrebna čekanja na pregled. Ukoliko, pak, roditelj nije telefonskim putem zakazao pregled, iz dispanzera navode da nema mesta za brigu, jer će svako dete, bilo zakazano ili ne, biti pregledano i testirano, a potvrdu o pozitivnom ili negativnom testu će dobiti u toku tog dana.

Deca koja boluju od bolesti koje nisu uzrokovane virusom kovid-19, takođe će biti pregledana i lečena, međutim, zbog aktuelne situacije, preventivni rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi je obustavljen.

Ipak, i pored ogromnog pritiska na zrenjaninski respiratorni centar, kao i na dečje kovid odeljenje, u gradu na Begeju interesovanje za vakcinaciju gotovo da ne postoji.

Statistički gledano, od februara 2021. godine, kada je u Zrenjaninu počela imunizacija građana, do današnjeg dana, vakcinisano je oko 50% stanovnika Srednjobanatskog okruga, što je nedovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta, objasnio je direktor doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, dr Zdravko Ždrale, i dodao da je potrebno 80% vakcinisanih kako bi se zaustavilo kruženje virusa.

Podaci Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin govore da je još uvek , i pored mnogih apela, najmanji broj vakcinisanih starosti od 18 do 25 godina.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga