Zbog vanrednog stanja, vanredno će se raditi u bolnicama

Podeli:

U narednom periodu posebno će na udaru biti zdravstveni sistem – sa jedne strane može da se očekuje širenje korona virusa, a sa druge strane treba obezbediti da sve drugo funkcioniše. Režim rada u vanrednom stanju počinje i za zaposlene u zdravstvu. Biće izmena radnog vremena, uvedene nove radne obaveze, a svi pregledi i intervenecije koji nisu hitni, odlažu se.

Onkološki program se ne prekida 

Onkološki program u Srbiji za sada se ne prekida jer bi odlaganje zračne terapije, hemioterapije, ili operacija kod pacijenata koji imaju maligne bolesti, dodatno ugrozilo njihovo stanje. Ipak, sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, apel i za njih.

„Treba da dođu u tačno zakazano vreme, ja ih najlepše molim a ne dolaze ranije da se nepotrebno ne bi stvarale gužve, oni koji su teže pokretni, tu su naše sestre portiri, biće zaštićeni na odgovarajući način, neka dođe samo jedan pratilac“, istakla je Danica Grujičić sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Najveći pritisak prethodnih dana imaju klinike u kojima su oboleli od virusa korona. Napravljen je plan i program u slučaju povećanja broja obolelih.

Priroritet da virus ne uđe u bolnice 

Pojačana je i zaštita zdravstvenih radnika, jer je sada jedan od prioriteta da virus ne uđe u bolnice i operacione sale, odnosno da se u zdravstvenim ustanovama ne pojave druge bolničke infekcije.

„Sve što može da sačeka, neće se raditi iz jednostavnog razloga – da ne bi ušla infekcija u bolnice. Doneli smo odluku na vladi produžava se trajanje elektronskih recepata kako građani ne bi morali da idu u domove zdravlja“, naveo je Lončar.

Sve informacije o postupanju u slučaju sumnje na koronavirus, a od danas i telefoni za psihološku podršku koje za savet mogu da okrenu svi oni koji ovih dana osećaju strah, paniku, nesigurnost, zabrinutost, objavljeni su na sajtu Ministarstva zdravlja.

 

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga