Završena 39. manifestacija “Čitalačka značka” 

Podeli:

U ponedeljak, 6. juna završena je 39. manifestacija „Čitalačka značka“ Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Na svečanosti su nastupili: Marina Niškanović, Miloš Denda i Marko Grozdanov, učenici Muzičke škole „Josif Marinković“, a potom su proglašeni najuspešniji autori čitalačkih dnevnika u kategoriji učesnika od I do VIII razreda osnovne škole, kao i odeljenja koja su pripremila najzanimljivije kolekcije.

Uz posebne nagrade, svaki osnovac koji je napisao čitalački dnevnik od biblioteke dobio je pohvalnicu i bedž sa motivima ovogodišnje manifestacije.

Svaki čitalački dnevnik trebalo je da sadrži prikaz najmanje 5 knjiga, uz obavezan prikaz pripovetke „Aska i vuk“. Učesnicima je ostavljena mogućnost da utiske o pročitanim knjigama prikažu u formi koja im najviše odgovara: kao tekst, ilustraciju, u formi stripa, video zapisa, kao i da odluče da li će čitalački dnevnik pisati u elektronskoj ili klasičnoj formi.

Ove godine Biblioteci je predato više od 400 dnevnika iz 27 škola, a neka odeljenja su bila posebno maštovita i osmisla kreativne kolekcije u kojima su doneli svoje dnevnike. 

Žiri u sastavu: Jadranka Štefković Petrović, Jasmina Stankov, Sonja Ljubotina, Erika Findić, Milica Nađalin, Ana Stanar i Mirjana Radovanović, odlučio je da nagradi 21 autora čitalačkih dnevnika, a dvadesetak je odabrano za izložbu. Predsednica žirija je Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat.

Izložba svih kolekcija, kao i najuspešnijih dnevnika priređena je u čitaonici dečjeg odeljenja.

Ove godine zrenjaninska biblioteka „Čitalačku značku“ posvetila je dvostrukom jubileju našeg nobelovca, Ive Andrića. Pre 60 godina, Andriću je u Stokholmu uručena Nobelova nagrada, a ove godine navršava se i 130 godina od njegovog rođenja. Proslavljajući jubileje, ovogodišnja manifestacija imala je temu: „Askina hrabrost nas motiviše“ i kao obavezni deo za sve učesnike,  prikaz pripovetke „Aska i vuk“.

Gradska narodna biblioteka je povodom ovogodišnje „Čitalačke značke“, uz zahvalnost na ustupljenim autorskim pravima Zadužbini Ive Andrića, objavila knjigu „Aska i vuk“, sa originalnim Andrićevim tekstom i ilustracijama Mladena Anđelkovića. Novo izdanje je nekomercijalnog karaktera: nagrađeni učesnici dobili su, između ostalog, i knjigu na poklon, a ona se može pozajmiti i na Dečjem odeljenju biblioteke.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga