Zamenik gradonačelnika obišao kinesku fabriku „Feitiansuje“ u Perlezu – važni su nam investitori i nova radna mesta, ali i zdravo okruženje

Podeli:

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac obišao je kinesku fabriku „Feitiansuje“ u Perlezu koja je danas počela sa radom nakon što je utvrđeno da su ispunili sve nedostatke koje je aprila ove godine utvrdila Inspekcija za zaštitu životne sredine Zrenjanina, a nakon toga i donela rešenje o privremenoj obustavi rada. 

Posle obilaska ove fabrike koja se bavi reciklažom plastike i razgovora sa vlasnikom Hui Hai Xiaom, Santovac je rekao da je današnja poseta uledila jer je želeo i lično da se uveri da je sve u cilju zaštite životne sredine ispunjeno.

– Uverio sam se, a to je posle inspekcijskog nadzora utvrdila i naša inspekcija, da je investitor uložio sredstva kako bi nedostaci u prosecu proizvodnje bili otklonjeni. Kako mi je rečeno, u planu je proširenje kapaciteta i povećanje broja radnika. Sada je ovde zaposln 21 radnik, a njih 9 su meštani Perleza i zaposleni su na neodređeno vreme, za nas u lokalnoj samoupravi važni su investitroi i nova radna mesta, ali i zdravo životno okruženje – kazao je Santovac.

Vlasnik fabrike kazao je i da su odaprila, kada je doneto rešenje o privremenoj zabrani rada, pristupili i izvršenju mera koje nisu bile predmet rešenja, a za koje su kako je naveo, smatrali da su neophodni kako bi sve bilo u skladu sa propisima.


Grad Zrenjanin aprila ove godine kineskoj fabrici za reciklažu “Feitiansuje” naložio obustavu proizvodnje u pogonu u Perlezu. Rad pogona zabranjen je od strane nadležne Inspekcije za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine. 


Inspektor je tada  u redovnoj godišnjoj kontroli utvrdio da je proizvođač postupio suprotno ugovoru, i nije sproveo sve investicije iz oblasti smanjenja uticaja na životnu sredinu. To je izazvalo određeno odstupanje pojedinih parametara emisije nedozvoljenih materija.

Investitoru su naložene mere da proizvodnju uskladi sa lokalnim ekološkim propisima i ugovornim obavezama, a do otklanjanja nedostataka, naložena je obustava proizvodnje.

 

Inspekcija je tada u svom obrazloženju navela da se kineskom investitoru privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa ektruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike, a zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost postrojenja – uređaja za smanjenje emisije. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga