Za rekonstrukciju zelenila Karađorđevog parka Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo 3,5 miliona dinara

Podeli:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas u Palati Srbija ugovore na osnovu kojih će biti dodeljena sredstva Ministarstva za ukupno 42 projekta pošumljavanja i ozelenjavanja, koji će se u ovoj godini realizovati u 37 lokalnih samouprava širom Srbije, a među kojima je i Grad Zrenjanin.
Ugovor je potpisao gradonačelnik Simo Salapura koji je rekao da je Zrenjaninu na osnovu različitih ugovora dodeljeno sedam miliona dinara i da je to još jedan korak ka zelenijem gradu.

  • Vrednost ovog projekta je 3,5 miliona dinara i tiče se rekonstrukcije zelenila Karađorđevog parka, tačnije, prve faze rekonstrukcije parka koji se prostire na gotovo pet hektara, a koji je izgrađen pedesetih godina. Time nastavljamo da ozelenjavamo naš grad – rekao je gradonačelnik Salapura.
    Podsetio je i da su zahvaljujući ranije potpisanim ugovorima sa tim Ministarstvom prošle godine izdvojena ogromna sredstva za pošumljavanje i pejzažno uređenje naših zelenih površina u gradu.
  • Od tog Ministarstva dobili smo i sredstva u iznosu od devet miliona dinara za zamenu kotla u Osnovnoj školi “Aleksandar Sabovljev u Ečki – rekao je on.

Obraćajući se prisutnima ministarka Vujović je rekla da su lokalne samouprave i ove godine na javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine kandidovale dobre projekte, ističući da je pošumljavanje od neprocenjive važnosti za životnu sredinu.

  • Od velikog je značaja što nastavljamo zajedno da radimo na ovim projektima koji doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha, a pozitivno utiču i na vodni resurs i kvalitet zemljišta. Prošle godine smo, zahvaljujući ovom konkursu, ali i dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, zajedno zasadili više od 150.000 sadnica širom Srbije. Sada idemo dalje, a dobra vest je što je i ove godine na konkurs pristiglo dosta kvalitetnih projekata iz različitih delova zemlje. Povećanje procenta pošumljenosti Srbije je u skladu sa Zelenom agendom i to je naš zajednički cilj i zadatak, i zato ćemo nastaviti iz godine u godinu da odvajamo sredstva za ovu namenu – rekla je Vujović.
    Za sufinasiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja širom Srbije i ove godine je iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine obezbeđeno 100 miliona dinara. Sredstva će biti utrošena na nabavku sadnica i izvođenje radova na pošumljavanju zemljišta u nadležnosti lokalnih samouprava.
    Prema rečima ministarke Vujović, realizacijom ovih projekata širom Srbije, unapređuje se kvalitet života građana i daje doprinos podizanju svesti o značaju pošumljavanja za očuvanje kvaliteta životne sredine.
    Inače, sredstva su dobijena na osnovu Javnog konkursa tog ministarstva za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2022. godini, u cilju povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije, a za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava (gradovi i opštine).

Karađorđev park na istoimenom trgu oformljen je u današnjem obliku 1954. godine. Nekadašnje vašarište pretvoreno je, tako, u prijatnu zelenu oazu nadomak centra grada, koju Zrenjaninci rado posećuju. Osnovu parka čini jedinstvena Aleja velikana, sa spomen-bistama 15 zaslužnih građana, i spomenikom palim borcima u Drugom svetskom ratu. Park zauzima površinu od blizu 50 hiljada kvadratnih metara. Nakon formiranja dobio je zvaničan naziv Omladinski park, koji, međutim, nikada nije zaživeo. Na obodu parka podignuta su i tri najveća gradska sportska objekta: Gradski stadion, stara i nova hala sportova.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga