Za nacionalne manjine nastava na RTV-u, B92 i TV Sandžak

Podeli:

Nastava za đake pripadnike nacionalnih manjina počinje da se emituje u ponedeljak na drugom programu Radio-televizije Vojvodine, TV B92 i TV Sandžak.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je da je sa RTV već snimljeno dosta programa za pripadnike manjina koje žive u Vojvodini – Mađare, Slovake, Rumune, Rusine i Hrvate.
 
Na B92 emitovaće se časovi za bugarsku i albansku manjinu, za koje su formirana dva studija – u Dimitrovgradu i u Bujanovcu.
 
„Tamo rade predstavnici naših školskih uprava zajedno sa profesorima i ljudima iz ove TV stanice. Sa B92 smo danas u razgovorima da se dualni sadržaji za srednjoškolce emituju na toj TV stanici. Takođe, da sve ono što možemo od drugih sadržaja, a nije na RTS-u, pređe na B92“, pojasnio je ministar.
 
TV Sandžak, Matica bošnjaka i Ministarstvo prosvete, kako kaže Šarčević, potpisali su ugovor da se nastava za tu bošnjačku nacionalnu manjinu emituuje na TV Sandžak.
 
Kako kaže, nastavnici su dobili uputstva i pripremljeni su programi za decu sa posebnim potrebama za IOP1 i IOP2, ali da su nastavnici dobili instrukcije i za IOP3.
 
Za nastavu na daljinu koja je počela da se emituje u utorak na RTS 3, kaže da je već sve uhodano, da sada sve deluje ležernije. 
 
Od ponedeljka đaci će časove moći da prate i na RTS 2, a biće povećan i fond časova – za učenike od prvog do osmog razreda sa dva na tri časa dnevno i sa tri na četiri časa dnevno za osmake.
 
Ove nedelje đaci su pratili predavanja za opšteobrazovne predmete: srpski, matematiku i svet oko nas za niže razrede i srpski, matematiku, istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju za više razrede.
 
Od ponedeljka naredne nedelje počinju i časovi na daljinu za strani jezik, muzičko, likovno, tehniku sa tehnologijom i informatiku.

 

 

Autor: Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga