Za 8 dana isključeno 1.500 pijanih vozača

Podeli:

Nemojte voziti pod dejstvom alkohola. Rizikujete i svoj i tuđe živote, apelovao je ministar na vozače

nebojsa-srefanovic-1000-mladih-vozaca-foto-mup-1444392633-758473
foto: MUP

Iz saobraćaja je u prvih osam dana oktobra od kako je policija počela obaveznu kontrolu vozača na alko-test, isključeno 1.500 vozača, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„To su zabrinjavajući podaci“, rekao je Stefanović.

Povodom akcije policije, koja je počela 1. oktobra i u kojoj je prvi test za vozača koga policija zaustavi alko-test, Stefanović je apelovao na vozače u saobraćaju da obrate pažnju i ne voze preko ograničenja brzine i pod dejstvom alkohola.

„Nemojte voziti pod dejstvom alkohola. Rizikujete i svoj i tuđe živote“, rekao je Stefanović na predstavljanju rezultata akcije „Hiljadu mladih vozača“, koji su prošli obuku NAVAK-a.

On je najavio da će biti nastavljena snažna represivna aktivnost na prometnim raskrsnicama i kod restorana, kroz pojačane kontrole, da skupa vozila neće od toga biti izuzeta i naveo da će policija svakako zaustavljati i kažnjavati u slučaju kršenja zakona.Govoreći o broju saobraćajnih nezgoda, on je rekao da je od januara do septembra ove godine bilo oko 800 nezgoda manje u odnosu na isti period prošle godine.

nebojsa-srefanovic-1000-mladih-vozaca-foto-mup-1444392633-758463
foto: MUP

Kada je reč o zaštiti života dece, Stefanović je rekao da akcija policije u blizini škola daje rezultat.Odgovarajući na pitanje o novom zakonu o bezbednosti saobraćaja i njegovom usvajanju, Stefanović kaže da je u najvećoj meri završen i da se usaglašavaju delovi koji su vezani za finansiranje.“Govorimo o modelima kako da pomirimo interese drzave, kako da pomirimo interese lokalne samouprave i MUP“, kaže Stefanović navodeći da se pokušava naći najbolji odnos da se sredstva od kazni rasporede za nabavku opreme.

Predlog MUP je, dodao je, da to u najvećoj meri bude za nabavku opreme za Saobraćajnu policiju, što znači kupovinu više radara, kamera, presretača i vozila, a ne da se ta sredstva troše na neke besmislene stvari, kao što je štampanje letaka ili flajera koji su svuda pokazali da ne daju nikave rezultate.“Mi tražimo ono što daje konkretne rezultate, što se pokazalo u praksi kao vrlo uspešno“, rekao je Stefanović navodeći da su ministarstva završila svoj deo posla, da je u najvećoj meri tih nekoliko detalja usaglašeno, da su pripremljeni i podzakonski akti, a da se sada čeka mišljenje Evropske komisije.

 

Autor: Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga