WWF: Zločini protiv živih bića su zločini protiv života

Podeli:

Kako bi ukazali na važnost i stvaran uticaj kažnjivih dela protiv divljih vrsta, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je započela kampanju „Zločini protiv živih bića su zločini protiv života”. Kažnjiva dela poput ubijanja, trovanja,  zarobljavanja i krijumčarenja ugrožavaju veliki broj vrsta na globalnom nivou, a druga najveća direktna pretnja divljim vrstama, odmah nakon gubitka prirodnih staništa, je njihova neodrživa i nezakonita trgovina.

Glavni cilj kampanje je podići političku i društvenu svest o ozbiljnosti kažnjivih dela protiv divljih vrsta. Iako najčešće slušamo o ubijanju i krijumčarenju dalekih, egzotičnih vrsta, ovi zločini se često dešavaju i u Evropi i nanose veliku štetu evropskim vrstama. Jesetrarske vrste poput kečige koja je u trajnoj zabrani izlova i morune koja je krajnje ugrožena i dalje se u velikoj meri izlovljavaju za prodaju na crnom tržištu. Medvedi i vukovi su česte žrtve krivolova, dok mnoge vrste ptica stradaju zbog trovanja i nezakonitog ubijanja.

„Nova Evropska crvena lista ptica, koju je ovog meseca objavio Birdlife International, otkriva da je u Evropi trenutno ugrožena 71 vrsta ptica. Orao krstaš, ptica sa našeg grba, je strogo zaštićena vrsta sa svega tri gnezdeća para u Srbiji. Pored gubitka staništa, trovanje je jedan od glavnih faktora koji ugrožava ptice grabljivice u Srbiji, ali i širom Evrope. Posledice kažnjivih dela protiv zaštićenih divljih vrsta, poput krivolova, trovanja i ilegalne trgovine su veoma ozbiljne i mogu dovesti do nestanka pojedinih vrsta”, navodi Iva Svilar iz WWF Adrije, koordinatorka LIFE SWiPE projekta u Srbiji.

Ovom kampanjom WWF želi da poveća znanje i razumevanje o neprocenjivoj šteti koju zločini protiv divljih vrsta čine ne samo našoj planeti i biološkoj raznovrsnosti već i samim ljudima. Kažnjiva dela protiv životne sredine nas globalno koštaju 258 milijardi dolara godišnje i često se povezuju sa ostalim ozbiljnim zločinima, kao što su prevara, utaja poreza i korupcija. Stvaran uticaj i učestalost ovih dela se uveliko potcenjuje i zločini ovog tipa se najčešće ne shvataju dovoljno ozbiljno.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga