Vuk Jeremić u Zrenjaninu

Podeli:

Kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić u sredu 18.01.  boraviće u Zrenjaninu.Razgovor sa građanima je zakazan za 18 časova u Hotelu Vojvodina.

BIOGRAFIJA
Rođen je 1975. u Beogradu.

Završio je Prvu beogradsku gimanziju gde mu je psihologiju predavao sadašnji predsednik Srbije Boris Tadić. Diplomirao je teorijsku fiziku na Univerzitetu Kembridž. Magistarske studije iz oblasti državne administracije završio je na Univerzitetu Harvard.
Radio je u Londonu kao finansijski analitičar u „Deutsche Bank“, zatim „Dresdner Kleinwort Benson Bank“ i „AstraZeneca Pharmaceuticals“ u Londonu. Bio je i finansijski menadžer Osnivačke skupštine Organizacije srpskih studenata u inostranstvu. Oktobra 2000. postavljen je za savetnika Borisa Tadića koji je tada bio ministar telekomunikacija SRJ, a od 2003. godine savetovao je Tadića i na mestu ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Od jula 2004. bio je savetnik za međunarodne odnose i šef spoljnopolitičkog tima predsednika Srbije. Od 2007. godine vrši funkciju ministra spoljnih poslova u Vladi Vojislava Koštunice, a isti posao nastavio je da radi i u Vladi Mirka Cvetkovića.
Početkom juna 2012. izabran je za predsednika Generalne skupštine UN. Na tom mestu bio je do septembra 2013. Na Skupštini Demokratske stranke u decembru 2010. godine izgubio je u trci za mesto potpredsednika stranke.
Februara 2013. isključen je iz Demokratske stranke zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora DS i kršenja Statuta stranke.
Potiče iz poznate bosanskohercegovačke porodice Pozderac. Njegov pradeda bio je jedan od potpredsednika Prvog zasednja AVNOJ-a. Baba mu je bila direktorka Prve beogradske gimanzije, a deda diplomata. Otac Vuka Jeremića bio je direktor kompanije „Jugopetrol“ tokom devedesetih godina.
Prema podacima Agencije za privredne registre u septembru 2013. Jeremić osniva Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj čiji je direktor. Na sajtu ovog centra navodi se da je to“međunarodna neprofitna organizacija, koja se bavi javnim politikama“.

Vlada Srbije donela je odluku 12. aprila 2016. da Srbija podrži njegovu kandidaturu za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Govori engleski i nemački jezik.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga