Iako ovo pravilo važi ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, stručnjaci kažu da ne bi trebalo mnogo da odlažete sa zamenom, jer prvo, sneg može da iznenadi, a drugo, zimska guma je neophodna i kada je hladno, nebitno da li snega ima.

Osim što se vožnjom sa letnjim gumama tokom zime rizikuje bezbednost učesnika u saobraćaju, postoji i opasnost od kazni.

Zimska guma važna i zbog hladnoće, ne samo snega

– Zimski pneumatik je važan, ne samo kad je sneg, već i kada je hladno. Ako temperatura vazduha padne ispod 7 stepeni, letnje gume gube svoja svojstva, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put. Takođe, podloga često bude znatno hladnija od vazduha, što ima svoj uticaj – objasnio je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U tom smislu, bolje je montirati zimske gume na vreme, a vozač koji je opremio svoj auto, neće morati da brine ako tokom noći padne sneg, kaže naš sagovornik.

Izbegavajte univerzalne gume

Prema rečima vulkanizera, srpski vozači najčešće kupuju jeftinije gume, a za „punta“, koji im je najčešća „mušterija“, nova zimska guma košta 4.000 dinara, i balansiranje točka još 240. Tako da će vas, ukoliko kupujete novi set za ovaj model vozila, to koštati 16.960 dinara.

U drugom servisu rekli su da se gume standardnih dimenzija kod njih prodaju za oko 5.000 do 6.000 dinara.

– Za novembar je pretoplo, pa vozači nisu hteli da troše zimske gume, prerano ih montirajući, makar i po cenu da kasnije upadnu u gužvu – rekli su u vulkanizerskoj radnji u centru Beograda.

Po njihovim rečima, cene novih pneumatika kreću se između 4.300 dinara za „punta“, do 500 evra, za ekskluzivnije automobile.

– Montaža, demontaža i balansiranje košta 500 dinara po točku za manje automobile, dok za džipove to može da iznosi i 900-1.000 dinara.

Kazne su paprene

Dakle, saobraćajni policajac može da vas kazni ako nemate zimske gume na vozilu samo ako je pao sneg, ali to ne znači da je bezbedno voziti sa letnjim gumama.

S druge strane, vožnja sa letnjim gumama po snegu ne samo da vas izlaže kazni, već i nesigurnosti za volanom.

Ko izazove udes ili učestvuje u udesu a nema zimske pneumatike, može da dobije i do 45 dana zatvora, dok se novčana kazna kreće od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.