Vodovod i kanalizacija: Zaštitite vodomere i unutrašnjih instalacija tokom zimskog perioda

Podeli:

U zimskom periodu adekvatna toplotna zaštita vodomera i unutrašnjih instalacija je jedini siguran način da se izgbegnu havarije u objektima, troškovi za njihovu sanaciju i prekid vodosnabdevanja.
Niske temperature mogu prouzrokovati smrzavanja i ozbiljna oštećenja vodomera i unutrašnjih vodovodnih instalacija u objektima, i iz tog razloga podsećamo korisnike da ih u toku zimskog perioda blagovremeno i na odgovarajući način zaštite.


Na taj način mogu da izbegnu prekide vodosnabdevanja u objektima, koje su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, kao i troškove njihovih sanacija, jer prema „Odluci o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda“ koju je donela Skupština grada Zrenjanina, obaveza korisnika je da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu i u samom objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera.


Potrebno je pre svega toplotno izolovati vodomere, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu, već je potrebno postaviti preko vodomera neki termoizolacioni materijal kao što su stiropor, daske, staklena vuna ili slama.


– Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima.
Potrebno je preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se slabije ili uopšte ne greju.
Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće..) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Preporučljivo je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi- objašnjavaju iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.


Dvorišne česme je preporučljivo isključiti u zimskom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama garaža i nus prostorija koje se ne greju trebalo bi isprazniti ili zaštititi.


Ukoliko dođe do pucanja vodomera korisnici treba da se obrate Službi naplate (kancelarija 1) preduzeća JKP „Vodovod i kanalizacija“ u prostorijama Korisničkog centra u Petefijevoj 3 u Zrenjaninu, gde će prema važećem cenovniku biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera, a nakon uplate tog iznosa biće izvršena i zamena vodomera.


Sve dodatne informacije korisnici mogu dobiti putem telefona Službe naplate 023/593-014 ili 023/593-015 radnim danima od 7,30 do 13,30 časova.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga